Blaž Kos: Vprašanja investitorjev

Avtor Maja Borštnik — 03.02.2012
Komentiraj!
V rubriki, kjer vam tedensko predstavljamo enega izmed člankov Blaža Kosa, si tokrat preberite, kakšna vprašanja investitorjev lahko sledijo potem, ko jim predstavite poslovno idejo. Glede na njihove bogate poslovne izkušnje pri tem ni nobenega ovinkarjenja ali olepševanja.
Blaž Kos: Vprašanja investitorjev

Blaž Kos: Vprašanja investitorjev (slika: sxc.hu)

Vprašanja so običajno neposredna in zadevajo bistvo. Po podjetnikovih minutah nastopanja, v katerih skuša čim bolj navdušujoče predstaviti svojo poslovno priložnost, mora biti podjetnik zelo dobro pripravljen na rafal težkih vprašanj. V tem delu interakcije si investitorji običajno oblikujejo sliko o kakovosti poslovne ideje ter o kompetencah podjetnika za realizacijo le te.

Vsa vprašanja sicer naj bi bila že bolj ali manj odgovorjena v poslovnem načrtu, vendar kljub temu lahko pričakujete, da bodo investitorji spodaj navedena vprašanja večkrat zastavili na predstavitvi poslovne ideje; z namenom, da si ustvarijo čim bolj jasno sliko. Poleg tega pa nihče več ne bere poslovnih načrtov.

Blaž Kos je oblikoval seznam najpogostejših vprašanj, ki jih zastavljajo investitorji v podjetja, ki se nahajajo v začetnih fazah rasti oziroma predvsem investitorji tveganega kapitala; pa tudi druge vrste investitorjev, predvsem tisti s podjetniškimi izkušnjami. Ob tem je jasno, da verjetno podjetnik ne more imeti odgovorov na vsa vprašanja v fazi, kjer se nahaja. To je razumljivo in iskrenost je veliko bolj pomembna, kot pa napačne informacije – laganje. Bolj kot se podjetje razvija in daljšo, kot ima zgodovino, več je vprašanj na katera naj bi podjetnik imel zelo specifične in jasne odgovore. Tako nam vsa navedena vprašanja lahko zelo koristijo v vseh fazah rasti.

Vse, kar jasno kaže kompetentnost in sistematičnost podjetnika, ima izjemno veliko vrednost pri pridobivanju investitorjev. Če poznamo njihova najpogostejša vprašanja in še bolje, če imamo tehtne, iskrene in smiselne odgovore, smo zagotovo korak bližje investiciji.

Vir: Blaž Kos

Prijavi se na e-novice!