Bloomberg piše o Sloveniji

Pri Bloombergu so pisali o slovenski borzi. Njihove ugotovitve: slovenske delnice so dražje oziroma bolj precenjene kot kitajske.
Bloomberg piše o Sloveniji

Najuspešnejša borza na svetu.

Nekatere podatke so pri Bloombergu dobili od Jerneja Kozlevčarja, ki je zaposlen pri Triglav DZU. Dejal je, da v v njihovih portfeljih že nekaj časa zmanjšujejo delež slovenskih delnic.

Vrednost delnic na našem trgu je namreč po njegovem mnenju preveč odvisna od špekulacij o prevzemih (Petrol, Istrabenz, Luka Koper, Telekom …) in nima več stika z dejanskimi poslovnimi rezultati podjetij in uspehi le teh.

V zadnjem četrtletju je bila slovenska borza najuspešnejša borza na svetu. Slovenski borzni indeks (v nadaljevanju SBI20) je na vrednosti pridobil kar 39 odstotkov. Od začetka leta je donos SBI20 presegel 67 odstotkov. Od začetka leta 2002 se je SBI, sliši se neverjetno, več kot početveril.

Paradni konji, ki so prispevali levji delež k tolikšni rasti SBI-ja so podjetja Petrol, Krka in Intereuropa. Za boljšo sliko, vrednost Petrola se je od leta 2002 povečala za neverjetnih 657 odstotkov. Podoben donos sta dosegli tudi delnici Krke ter Intereurope (nekaj čez 200% rast).

Podjetja, ki sestavljajo slovenski borzni indeks imajo trenutno v uteženem povprečju vrednost P/E 38. To pomeni, da bi morali zbrati kar 38 letnih dobičkov vseh podjetij slovenskega borznega indexa, da bi dosegli njihovo knjigovodsko vrednost na borzi. Še bolj poenostavljeno: da bi lahko kupili vse delnice povprečnega podjetja iz SBI20 bi morali čakati kar 38 let, da bi dosegli dovolj dobička (ob enakih poslovnih rezultatih oziroma dobičku). Za primerjavo, vrednosti delnic podjetja iz kitajskega borznega indexa CSI300 dosegajo 33 kratnik svojih letnih zaslužkov.

Velike nakupe delnic na slovenskem trgu v zadnjih letih gre pripisati prilivom iz državnih pokojninskih skladov, ki imajo večino svojega denarja naloženega v slovenskih delnicah. Poleg tega je čedalje več posrednih prilivov iz vzajemnih skladov, ki se v zadnjem času trudijo posnemati sestavo indeksa SBI20. Le pet odstotkov delnic v Sloveniji je v rokah tujcev.

Bloomberg se je dotaknil tudi lastništva države večih slovenskih podjetij. Od drugega vala privatizacije je odvisna prihodnja rast trga slovenskih delnic. Poleg tega bi lahko zaviranje spuščanja tujega kapitala v državo dolgoročno slabo vplivalo na razvoj gospodarstva v Sloveniji.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje