Bloomberg piše o Sloveniji

Pri Bloombergu so pisali o slovenski borzi. Njihove ugotovitve: slovenske delnice so dražje oziroma bolj precenjene kot kitajske.
Bloomberg piše o Sloveniji

Najuspešnejša borza na svetu.

Nekatere podatke so pri Bloombergu dobili od Jerneja Kozlevčarja, ki je zaposlen pri Triglav DZU. Dejal je, da v v njihovih portfeljih že nekaj časa zmanjšujejo delež slovenskih delnic.

Vrednost delnic na našem trgu je namreč po njegovem mnenju preveč odvisna od špekulacij o prevzemih (Petrol, Istrabenz, Luka Koper, Telekom …) in nima več stika z dejanskimi poslovnimi rezultati podjetij in uspehi le teh.

V zadnjem četrtletju je bila slovenska borza najuspešnejša borza na svetu. Slovenski borzni indeks (v nadaljevanju SBI20) je na vrednosti pridobil kar 39 odstotkov. Od začetka leta je donos SBI20 presegel 67 odstotkov. Od začetka leta 2002 se je SBI, sliši se neverjetno, več kot početveril.

Paradni konji, ki so prispevali levji delež k tolikšni rasti SBI-ja so podjetja Petrol, Krka in Intereuropa. Za boljšo sliko, vrednost Petrola se je od leta 2002 povečala za neverjetnih 657 odstotkov. Podoben donos sta dosegli tudi delnici Krke ter Intereurope (nekaj čez 200% rast).

Podjetja, ki sestavljajo slovenski borzni indeks imajo trenutno v uteženem povprečju vrednost P/E 38. To pomeni, da bi morali zbrati kar 38 letnih dobičkov vseh podjetij slovenskega borznega indexa, da bi dosegli njihovo knjigovodsko vrednost na borzi. Še bolj poenostavljeno: da bi lahko kupili vse delnice povprečnega podjetja iz SBI20 bi morali čakati kar 38 let, da bi dosegli dovolj dobička (ob enakih poslovnih rezultatih oziroma dobičku). Za primerjavo, vrednosti delnic podjetja iz kitajskega borznega indexa CSI300 dosegajo 33 kratnik svojih letnih zaslužkov.

Velike nakupe delnic na slovenskem trgu v zadnjih letih gre pripisati prilivom iz državnih pokojninskih skladov, ki imajo večino svojega denarja naloženega v slovenskih delnicah. Poleg tega je čedalje več posrednih prilivov iz vzajemnih skladov, ki se v zadnjem času trudijo posnemati sestavo indeksa SBI20. Le pet odstotkov delnic v Sloveniji je v rokah tujcev.

Bloomberg se je dotaknil tudi lastništva države večih slovenskih podjetij. Od drugega vala privatizacije je odvisna prihodnja rast trga slovenskih delnic. Poleg tega bi lahko zaviranje spuščanja tujega kapitala v državo dolgoročno slabo vplivalo na razvoj gospodarstva v Sloveniji.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje