Bloomberg piše o Sloveniji

Pri Bloombergu so pisali o slovenski borzi. Njihove ugotovitve: slovenske delnice so dražje oziroma bolj precenjene kot kitajske.
Bloomberg piše o Sloveniji

Najuspešnejša borza na svetu.

Nekatere podatke so pri Bloombergu dobili od Jerneja Kozlevčarja, ki je zaposlen pri Triglav DZU. Dejal je, da v v njihovih portfeljih že nekaj časa zmanjšujejo delež slovenskih delnic.

Vrednost delnic na našem trgu je namreč po njegovem mnenju preveč odvisna od špekulacij o prevzemih (Petrol, Istrabenz, Luka Koper, Telekom …) in nima več stika z dejanskimi poslovnimi rezultati podjetij in uspehi le teh.

V zadnjem četrtletju je bila slovenska borza najuspešnejša borza na svetu. Slovenski borzni indeks (v nadaljevanju SBI20) je na vrednosti pridobil kar 39 odstotkov. Od začetka leta je donos SBI20 presegel 67 odstotkov. Od začetka leta 2002 se je SBI, sliši se neverjetno, več kot početveril.

Paradni konji, ki so prispevali levji delež k tolikšni rasti SBI-ja so podjetja Petrol, Krka in Intereuropa. Za boljšo sliko, vrednost Petrola se je od leta 2002 povečala za neverjetnih 657 odstotkov. Podoben donos sta dosegli tudi delnici Krke ter Intereurope (nekaj čez 200% rast).

Podjetja, ki sestavljajo slovenski borzni indeks imajo trenutno v uteženem povprečju vrednost P/E 38. To pomeni, da bi morali zbrati kar 38 letnih dobičkov vseh podjetij slovenskega borznega indexa, da bi dosegli njihovo knjigovodsko vrednost na borzi. Še bolj poenostavljeno: da bi lahko kupili vse delnice povprečnega podjetja iz SBI20 bi morali čakati kar 38 let, da bi dosegli dovolj dobička (ob enakih poslovnih rezultatih oziroma dobičku). Za primerjavo, vrednosti delnic podjetja iz kitajskega borznega indexa CSI300 dosegajo 33 kratnik svojih letnih zaslužkov.

Velike nakupe delnic na slovenskem trgu v zadnjih letih gre pripisati prilivom iz državnih pokojninskih skladov, ki imajo večino svojega denarja naloženega v slovenskih delnicah. Poleg tega je čedalje več posrednih prilivov iz vzajemnih skladov, ki se v zadnjem času trudijo posnemati sestavo indeksa SBI20. Le pet odstotkov delnic v Sloveniji je v rokah tujcev.

Bloomberg se je dotaknil tudi lastništva države večih slovenskih podjetij. Od drugega vala privatizacije je odvisna prihodnja rast trga slovenskih delnic. Poleg tega bi lahko zaviranje spuščanja tujega kapitala v državo dolgoročno slabo vplivalo na razvoj gospodarstva v Sloveniji.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje