Bluetooth – Se zavedate nevarnosti?

Bluetooth je izredno popularen in skorajda ni proizvajalca, ki bi pri oblikovanju novega modela mobilnega telefona pozabil nanj. Nevarnosti, ki prežijo na neprevidnega uporabnika pa so veliko manj izpostavljene kot nesporna funkcionalnost tehnologije.
Bluetooth - Se zavedate nevarnosti?

Je kdo že imel slabe izkušnje z uporabo Bluetootha?

Raziskovalna agencija InsightExpress je razkrila rezultate opravljene ankete, ki kažejo, da kar 73 odstotkov uporabnikov mobilnih naprav ni seznanjenih s pretečimi nevarnostmi Bluetootha. Predvsem so na udaru mobilni telefoni pa tudi prenosni računalniki.

Ooi Szu- Khiam, višji svetovalec na področju varnosti pri podjetju Symantec Singapur pravi, da obstaja možnost vdora, ki bi napadalcu omogočil prisluškovanje zasebnemu pogovoru. Dodaja, da so v zadnjih letih v porastu mobilnim telefonom prilagojeni virusi, črvi in trojanski konji. Kljub temu, da posledice niso tako katastrofalne kot za osebne računalnike, opozarja, da se bo v prihodnje potrebno še aktivneje soočiti s to problematiko.

»Bluespamming« ali »bluejacking« je tehnika uporabljena za anonimno pošiljanje tekstovnih sporočil prek Bluetootha. Čeprav vam napadalec ne bo poškodoval naprave ali dostopal do shranjenih informacij, bo možnost izkoristil za pošiljanje sporočil z nezaželeno vsebino. To spominja na dobro znano nezaželeno elektronsko pošto (spam), ki jo k sreči elektronski nabiralniki že dokaj dobro prepoznajo.

»Bluesnarfing« je veliko bolj nevarna tehnika vdora. Z njo lahko heker vstopi do informacij shranjenih na telefonu (imenik, koledar, elektronska pošta), jih kopira in jih brez vednosti lastnika pregleduje. Napadalec pravzaprav izkoristi napako, ki je nastala v nekaterih starejših verzijah mobilnikov in omogoča nepridipravu lociranje in vdor, kljub temu, da je lastnik Bluetooth ugasnil.

Zadnji, a najnevarnejši način je t.i. “bluebugging“. Z njim lahko napadalec dejansko prevzame tujo napravo ter z njo pošilja in prejema sporočila, opravlja klice, prisluškuje pogovoru, spreminja vnose v imeniku ali se poveže na splet.

Ooi Szu- Khiam predlaga, da se lastniki telefonov zaščitijo s proti virusnimi programi in ostalo programsko opremo, ki je namenjena mobilnim telefonom.

Vsak izmed nas pa lahko zmanjša možnost vdora s tem, da sledi štirim preprostim korakom:

Ugasnite Bluetooth
Ko končate z uporabo Bluetooth ga ugasnite. To bo poleg varnosti vplivalo tudi na stanje vaše baterije.

Ostanite skriti
V primeru ko ni potrebe, da vas bi ostale naprave morale prepoznati, nastavite profil »hidden«. Tako vas hekerji ne bodo odkrili.

Preverite izvor datotek
Nikar ne zaganjajte aplikacij, ki ste jih na telefon prejeli iz neznanega vira. Sprejmite jih le od zaupanja vrednih virov.

Uporabljajte geslo
Priporočljiva je uporaba gesla, to pa naj ne bo samo 3 ali 6 mestno, saj ga lahko le v nekaj sekundah vešč napadalec zlomi. Najbolje naj bi bilo uporabljati 10 mestna gesla, saj naj bi za zlom potreboval tudi več tednov.

Vir: ZDNet Australia

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje