Bo Los Angeles uničil Silicijevo dolino?

Zadnje čase je opaziti nov trend v razvoju tehnološke industrije. Čedalje več svetovno znanih podjetnikov, investitorjev in mentorjev zapušča Silicijevo dolino in svoja podjetja seli v vedno sončni Los Angeles.
Bo Los Angeles uničil Silicijevo dolino?

Bo Los Angeles uničil Silicijevo dolino? (Vir slike: sxc.hu)

Mnogo znanih tehnološko usmerjenih poslovnežev, ki so zadnja leta uspešno poslovali v Silicijevi dolini, se je pred kratkim preselilo v drugo največje mesto ZDA – Los Angeles, kjer prav tako uspešno nadaljujejo s podjetništvom.

V Los Angeles je v zadnjih nekaj letih prišlo več kot 600 tehnoloških start up podjetij!

Med njimi so na primer Peter Thiel, tvegani kapitalist in soustanovitelj PayPala, ki se je v Mesto angelov odselil letos in za vilo na elitni lokaciji v Los Angelesu odštel prek 11,5 milijonov dolarjev; Andrew Frame, izkušen podjetnik in ustanovitelj internetno-telefonskega podjetja Ooma, ki je iz Silicijeve doline odšel že lani in za nekdanje domovanje super modela Heidi Klum in pevca Seala na Bel Airu odštel nekaj več kot 5,5 milijonov dolarjev; Matt Jacobson, vodja tržnega razvoja pri Facebooku, ki je za moderno vilo na obali Los Angelesa odštel približno 10,9 milijonov dolarjev; Ted Waitt, soustanovitelj računalniškega podjetja Gateway; dvojčka Winklevoss, investitorja, ki sta sicer bolj znana po tožbi Marka Zuckerberga zaradi kraje ideje za Facebook; Mich Mathews, nekdanja direktorica marketinga v Microsoftu, in mnogi drugi.

Cene stanovanj na obali so se že povzpele v nebo, migracija tehnoloških navdušencev pa je začela spreminjati tudi tamkajšnjo družbo, ki so jo vrsto let povezovali z zabavno industrijo. Kot se je pošalil Eric Kuhn, agent, ki v mestu išče mlade igralske talente, je bilo še pred nekaj leti v največjem kalifornijskem mestu moč povsod najti ljudi, ki so v žepu že imeli lasten filmski scenarij – dandanes pa se vsi ukvarjajo le z razvojem aplikacij. V zadnjih dveh letih se je prodaja nepremičnin tistim, ki so prej prebivali v Silicijevi dolini, kar podvojila!

Nekajkilometrski kos obale, ki poteka od Santa Monice do Playe Vista, so že poimenovali “Silicijeva obala”!

V Los Angeles pa ne prihajajo le uveljavljeni podjetniki. V lovu za investitorji in mentorji se tja odpravljajo tudi mlada start up podjetja – skupno naj bi v Los Angeles v zadnjih nekaj letih prišlo več kot 600 tehnoloških start up podjetij, zato so nekajkilometrski kos obale, ki poteka od Santa Monice do Playe Vista, poimenovali kar “Silicijeva obala”! Še nedolgo je bil trend start up podjetništva na zahodni obali ZDA povsem drugačen: mlada podjetja so prišla v Los Angeles z namenom, da si poiščejo investicijo, razvijejo uspešen produkt oz. storitev in odidejo na sever – v Silicijevo dolino. Dandanes imajo mnogi občutek, da lahko v Mestu angelov dosežejo več.

Je Google glavni krivec za množične migracije?

Velik delež k množični migraciji podjetnikov in tehnoloških navdušencev “na jug” je zagotovo prispeval spletni gigant Google, ki je lani na čudoviti kalifornijski obali Venice odprl kar 500 novih delovnih mest, namenjenih pospeševanju prodaje, oglaševanju in razvoju aplikacij. Okolico so preoblikovali v neke vrste kampus, ki prebivalcem ponuja tako zabavne, kot tudi športne aktivnosti, zunanji teater, najem koles in celo deske za surfanje – nedaleč stran je namreč priljubljena lokacija za deskanje na valovih!

Google pa se s tem še ni ustavil. V mestu, ki ima kar 300 sončnih dni na leto, že od februarja letos načrtuje odprtje novih delovnih prostorov za YouTube. Ker niso želeli preveč zaostajati za spletnim gigantom, jim je kmalu zatem sledil tudi Facebook in v sončni Kaliforniji že odprl nove pisarne. To je sprožilo trend preseljevanja vseh tistih, ki v tehnološki industriji kaj pomenijo.

Nekateri menijo, da lahko Los Angeles resno ogrozi nadaljnji razvoj Silicijeve doline, saj prebivalcem preprosto ponuja več. Je eno izmed svetovnih središč zabave, kulture, mode, znanosti, izobrazbe, čedalje bolj vztrajno pa tu naraščata tudi podjetništvo in tehnologija. Poleg tega je tudi mesto neskončnih sončnih dni in prečudovitih peščenih plaž. Kaj menite, bo Los Angeles uničil Silicijevo dolino?

Preberite tudi: 15 vročih startupov iz Silicijeve doline >>

Vir: The Wall Street Journal

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje