Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti?

Michael Dell, trenutni vodja uprave v podjetju Dell in lastnik 14 odstotkov tega istega podjetja, je oznanil, da želi odkupiti še preostanek delnic in tako podjetje spet narediti zasebno. Ostali delničarji so se že odzvali.
Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti?

Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti? (Vir slike: sxc.hu)

Michael Dell se je že kot otrok zanimal za tehniko, njegova starša pravita, da je razstavil svoj prvi računalnik, ker ga je zanimalo, kako deluje. Zanimivo je, da je kot srednješolec na letni ravni s prodajanjem naročnin na različne revije zaslužil več kot njegov profesor ekonomije. Leta 1984 je ustanovil podjetje PC’s Limited, ki se je ukvarjalo s prodajo dodatkov in komponent za računalnike. Podjetje je do maja istega leta prodalo za vsaj 50 tisoč dolarjev svojih izdelkov, nato pa se je preimenovalo v Dell Computer Corporation in svoje prostore preselilo v severni Austin. Prav tako so zaposlili nekaj novih ljudi.

Pri 24. letih je prejel nagrado Enterpreneur of the year, pri 27. pa je postal najmlajši lastnik katerega koli podjetja, ki se je do takrat uvrstilo na seznam Top 500 corporations, ki ga je sestavil Fortune’s Magazine. Danes je podjetje 44. po vrsti na tem istem seznamu, vendar pa vse le ni bilo vedno tako gladko.

Leta 2004 je Michael Dell odstopil s položaja direktorja podjetja Dell in ga odstopil Levinu Rollinsu. Podjetje je pod Rollinsovo kontrolo začelo izgubljati pomembne vezi z Microsoftom in Intelom, ki sta bila v prvi vrsti zaslužna za Dellovo nadvlado na trgu prenosnih računalnikov.

Na željo uprave podjetja pa se je Michael Dell zopet vrnil na položaj direktorja leta 2007, kjer je ostal vse do danes, sedaj pa ima še višje cilje, in sicer pokupiti celoten delež podjetja in ga vrniti v zasebne roke, kar bi pomenilo umik delnic podjetja z borze. Strokovnjaki menijo, da je Michael trdno prepričan v svoj podjetniški pohod. Dell bi za nakup potreboval finančno pomoč. V igri so štiri velike banke, Credit Suisse Group, Royal Bank of Canada, Barclays in Bank of America, ponujena odkupna vrednost za delnico pa naj bi se gibala med 13,50 in 14 dolarji.

Vir: Finance

Podjetje Dell je samo s pomočjo Twitterja zaslužilo več milijonov dolarjev. Preberite več o tem: Zakaj bi morali podjetniki uporabljati Twitter? >>

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje