Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti?

Michael Dell, trenutni vodja uprave v podjetju Dell in lastnik 14 odstotkov tega istega podjetja, je oznanil, da želi odkupiti še preostanek delnic in tako podjetje spet narediti zasebno. Ostali delničarji so se že odzvali.
Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti?

Bo podjetje Dell ponovno v zasebni lasti? (Vir slike: sxc.hu)

Michael Dell se je že kot otrok zanimal za tehniko, njegova starša pravita, da je razstavil svoj prvi računalnik, ker ga je zanimalo, kako deluje. Zanimivo je, da je kot srednješolec na letni ravni s prodajanjem naročnin na različne revije zaslužil več kot njegov profesor ekonomije. Leta 1984 je ustanovil podjetje PC’s Limited, ki se je ukvarjalo s prodajo dodatkov in komponent za računalnike. Podjetje je do maja istega leta prodalo za vsaj 50 tisoč dolarjev svojih izdelkov, nato pa se je preimenovalo v Dell Computer Corporation in svoje prostore preselilo v severni Austin. Prav tako so zaposlili nekaj novih ljudi.

Pri 24. letih je prejel nagrado Enterpreneur of the year, pri 27. pa je postal najmlajši lastnik katerega koli podjetja, ki se je do takrat uvrstilo na seznam Top 500 corporations, ki ga je sestavil Fortune’s Magazine. Danes je podjetje 44. po vrsti na tem istem seznamu, vendar pa vse le ni bilo vedno tako gladko.

Leta 2004 je Michael Dell odstopil s položaja direktorja podjetja Dell in ga odstopil Levinu Rollinsu. Podjetje je pod Rollinsovo kontrolo začelo izgubljati pomembne vezi z Microsoftom in Intelom, ki sta bila v prvi vrsti zaslužna za Dellovo nadvlado na trgu prenosnih računalnikov.

Na željo uprave podjetja pa se je Michael Dell zopet vrnil na položaj direktorja leta 2007, kjer je ostal vse do danes, sedaj pa ima še višje cilje, in sicer pokupiti celoten delež podjetja in ga vrniti v zasebne roke, kar bi pomenilo umik delnic podjetja z borze. Strokovnjaki menijo, da je Michael trdno prepričan v svoj podjetniški pohod. Dell bi za nakup potreboval finančno pomoč. V igri so štiri velike banke, Credit Suisse Group, Royal Bank of Canada, Barclays in Bank of America, ponujena odkupna vrednost za delnico pa naj bi se gibala med 13,50 in 14 dolarji.

Vir: Finance

Podjetje Dell je samo s pomočjo Twitterja zaslužilo več milijonov dolarjev. Preberite več o tem: Zakaj bi morali podjetniki uporabljati Twitter? >>

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje