Bodite boljši vodja – sprašujte več

Ko vas zaposleni vprašajo za nasvet, jih lahko vaš odgovor napolni z elanom, s katerim se brez večjih problemov spopadejo z izzivom in poiščejo novo rešitev ali pa zaradi vašega odgovora postanejo popolnoma odvisni od vašega mnenja.
Podjetnik s popoldanskim s.p.

Popoldanski podjetnik. (Vir slike: sxc.hu)

Preprost odgovor v obliki vprašanja in ne trditve bo vašim zaposlenim izboljšal samozavest.

Problem pri deljenju nasvetov je, da se zaposleni nikoli sami ne naučijo reševati problemov, saj se zanašajo na vaš odgovor.

Namesto da preprosto podate odgovor na vprašanje, raje pripravite zaposlenega do tega, da sam razmisli, kako bo prišel do rešitve. Hitro boste opazili, kako se uspešnost vaše ekipe povečuje.

Predstavljamo vam štiri vaje, s katerimi boste lažje več spraševali.

1. Zapisujte si, koliko vprašanj postavite

Na naslednjem sestanku prosite kolega, naj šteje, koliko vprašanj boste zastavili in koliko izjav boste podali. Ob koncu sestanka poglejte razmerje med številoma in se na naslednjih sestankih potrudite povečati število vprašanj.

Vsakdo lahko zastavlja vprašanja, vendar si najboljši vodja vprašanja vedno pripravi vnaprej.

2. Pogovor izključno z vprašanji

Ko naslednjič zaposleni pride do vas po nasvet, poskušajte pogovor speljati tako, da mu odgovarjate zgolj z vprašanji.

Tako boste zaposlenega lažje privedli do rešitve. Primer nekaterih takih vprašanj:

  • Kaj si misliš o projektu do zdaj?
  • Kaj vse si že poskusil?
  • Proti katerim rešitvam se nagibaš?
  • Zakaj?

3. V času sestanka imejte pri sebi seznam z vprašanji

Vodje kaj hitro dominirajo sestanek – zdaj pa je čas, da obrnete pozornost na svoje zaposlene. To storite tako, da jih na sestanku sprašujete stvari, ki vas zanimajo.

4. Napišite seznam 20 vprašanj o naključni temi

Spraševanje mora postati navada, zato morate vaditi. Priporočamo, da si izberete naključno temo (pisalo v vaši roki, svetilka na vaši mizi ipd.) in na izbrano temo spišete 20 vprašanj v 3 minutah. Nekje pri vprašanjih 10 in 12 boste preklopili na drugačen, inovativen način razmišljanja. Vajo izvajajte 5 zaporednih dni za različne predmete, projekte, naloge in osebe. Po opravljeni vaji boste avtomatično spraševali več.

Vir: entrepreneur.com

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje