Bodite boljši vodja – sprašujte več

Ko vas zaposleni vprašajo za nasvet, jih lahko vaš odgovor napolni z elanom, s katerim se brez večjih problemov spopadejo z izzivom in poiščejo novo rešitev ali pa zaradi vašega odgovora postanejo popolnoma odvisni od vašega mnenja.
Podjetnik s popoldanskim s.p.

Popoldanski podjetnik. (Vir slike: sxc.hu)

Preprost odgovor v obliki vprašanja in ne trditve bo vašim zaposlenim izboljšal samozavest.

Problem pri deljenju nasvetov je, da se zaposleni nikoli sami ne naučijo reševati problemov, saj se zanašajo na vaš odgovor.

Namesto da preprosto podate odgovor na vprašanje, raje pripravite zaposlenega do tega, da sam razmisli, kako bo prišel do rešitve. Hitro boste opazili, kako se uspešnost vaše ekipe povečuje.

Predstavljamo vam štiri vaje, s katerimi boste lažje več spraševali.

1. Zapisujte si, koliko vprašanj postavite

Na naslednjem sestanku prosite kolega, naj šteje, koliko vprašanj boste zastavili in koliko izjav boste podali. Ob koncu sestanka poglejte razmerje med številoma in se na naslednjih sestankih potrudite povečati število vprašanj.

Vsakdo lahko zastavlja vprašanja, vendar si najboljši vodja vprašanja vedno pripravi vnaprej.

2. Pogovor izključno z vprašanji

Ko naslednjič zaposleni pride do vas po nasvet, poskušajte pogovor speljati tako, da mu odgovarjate zgolj z vprašanji.

Tako boste zaposlenega lažje privedli do rešitve. Primer nekaterih takih vprašanj:

  • Kaj si misliš o projektu do zdaj?
  • Kaj vse si že poskusil?
  • Proti katerim rešitvam se nagibaš?
  • Zakaj?

3. V času sestanka imejte pri sebi seznam z vprašanji

Vodje kaj hitro dominirajo sestanek – zdaj pa je čas, da obrnete pozornost na svoje zaposlene. To storite tako, da jih na sestanku sprašujete stvari, ki vas zanimajo.

4. Napišite seznam 20 vprašanj o naključni temi

Spraševanje mora postati navada, zato morate vaditi. Priporočamo, da si izberete naključno temo (pisalo v vaši roki, svetilka na vaši mizi ipd.) in na izbrano temo spišete 20 vprašanj v 3 minutah. Nekje pri vprašanjih 10 in 12 boste preklopili na drugačen, inovativen način razmišljanja. Vajo izvajajte 5 zaporednih dni za različne predmete, projekte, naloge in osebe. Po opravljeni vaji boste avtomatično spraševali več.

Vir: entrepreneur.com

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje