Bodo ženske prevladale v svetu podjetništva?

V zadnjih letih je opaziti trend naraščanja števila žensk v podjetništvu. In čedalje več izmed njih vodi podjetje, ki je vredno več kot 1 milijon dolarjev. Poglejmo si rezultate zadnjih raziskav o podjetnicah v ZDA.

V zadnjih 15 letih je podjetniška aktivnost žensk močno narasla. Vsak dan v ZDA ustanovi novo podjetje kar 550 žensk, skupno več kot 200 tisoč letno.

Študija, ki jo je izvedel American Express OPEN Forum, je pokazala, da imajo podjetja, ki jih vodijo ženske, veliko več možnosti, da letno dosežejo 500 tisoč dolarjev profita, predvsem, če gre za panoge, kot so gradbena industrija, transport in skladiščenje. Morda najbolj spodbudno je dejstvo, da je v zadnjih 5 letih močno naraslo število podjetij, ki imajo letno več kot milijon dolarjev profita.

In kaj je povzročilo nenaden vzpon žensk v podjetništvu?

Prvi razlog je zagotovo rast organizacij, ki povezujejo podjetnice, npr. Ladies Who Launch in Wild Women Entrepreneurs. Te organizacije privlačijo mlajše ženske, da se jim pridružijo, saj na tem mestu dobijo spodbudo in nasvete ostalih žensk, ki so v svetu podjetništva že bolj izkušene. Tovrstna podpora ima velik vpliv na razvoj podjetništva, saj je zaupanje v uspeh izrednega pomena za dejansko uspešnost.

Pri večanju števila žensk v podjetništvu pomaga tudi dejstvo, da je naraslo število žensk, članic klubov poslovnih angelov in podobnih društev, ki se ukvarjajo z inverstiranjem v start-up podjetja. Nekatere izmed njih so še posebej zavzete za to, da pomagajo prav ženskim podjetnicam.

Nenazadnje pa je tu internet. Veliko žensk je v preteklosti podjetje vodilo kar prek domačega računalnika, saj zaradi obveznosti z otroci in gospodinjskimi opravili niso imele veliko časa. S pomočjo interneta so lahko posel vodile brez, da bi zapustile dom.

Vir: Entrepreneur

Oznake:, , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje