Boeingov Dreamliner s šest mesečno zamudo

Avtor rokkos — 10.10.2007
Komentiraj!
Dostave novega letala 787 Dreamliner, ki ga proizvaja ameriški letalski velikan Boeing, bodo zamujale pogodbene dobavne roke za celih šest mesecev. Prvi naročniki ga bodo dobili šele novembra ali decembra 2008.
Boeingov Dreamliner s šest mesečno zamudo

Boeing 787 Dreamliner - do sedaj je Boeingu uspelo pridobiti 684 naročil za letalo, cena bo znašala okrog 162 milijonov dolarjev.

V Boeingu zatrjujejo, da je vzrok premik prvih dostav v proizvodnem procesu. Polovica materialov, ki jih uporabljajo pri izdelavi Dreamlinerja, je namreč iz karbonskih vlaken, kar povzroča večjo kompleksnost izdelave letal.

Novica o zamudi je povzročila takojšen vpliv na ceno Boeingovih delnic, ki so v današnjem dopoldanskem trgovanju na Wall Streetu izgubile 2% svoje vrednosti.

Dreamliner, ki je Boeingovo prvo lansirano letalo po letu 1995, je edino veliko komercialno letalo večinoma izdelano iz karbonskih vlaken, zaradi česar je močnejše, učinkovitejše, odpornejše na korozijo ter lažje, kar pripomore k manjši porabi goriva ter zmanjšanju onesnaževanja. Pri Boeingu stavijo na okoljsko prijaznost, saj naj bi imel v primerjavi s trenutno konkurenco Dreamliner do 20% manjšo proizvodnjo toplogrednega ogljikovega dioksida.

Boeingov evropski rival Airbus bo svoj podoben model srednje velikega potniškega letala za daljše proge A 350 XWB začel proizvajati šele leta 2015, do takrat pa ima Boeing zagotovljeno delo s svojim 787.

Vir: BBC News

Prijavi se na e-novice!