Boj proti spamu neučinkovit?

Ste že slišali za izraz captcha? Gre za nekakšne sestavljanke, uganke , ki jih ima danes že vsaka internetna stran. Prikažejo se ponavadi ob registraciji na stran. Sestavljajo jo številke ali črke, ki so lahko razumljive za ljudi, za računalnike pa nerazumljive.
Boj proti spamu neučinkovit?

Lahko razberete kaj piše?

Vsaj tako naj bi bilo. V praksi je velikokrat drugače. Te sestavljanke so namreč čedalje bolj zapletene. Čedalje težje jih je razvozlati. Njihov osnovni namen je preprečevati nezaželeno avtomatsko registracijo raznih programov in s tem dotok nezaželenih, spam vsebin na stran.

Kaj pravzaprav pomeni kratica captcha? Gre za Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and
Humans Apart. Torej gre za test, kako ločiti človeka od stroja. Razvil ga je Alan Turing, ki se je s problemom, kako ločiti stroj od človeka ukvarjal od sredine prejšnjega stoletja.

Sprva je bilo poslanstvo omenjenega izuma učinkovito. Lastniki strani so bili zadovoljni, ker so preprečili dodajanje spama, uganke so bile sprva dokaj enostavne, včasih celo zabavne. Sčasoma so se našli posamezniki, ki so strojem oziroma programom omogočili razvozlanje te kode. Splet se je odzval tako, da so povečali zapletenost ugank za stroje. Posledično se je zapletenost povečala tudi za ljudi.

Pri Microsoftu so tako razvili alternativno uganko v obliki slik domačih živali. Iz slik je potrebno izbrati le pse in mačke. Novost je relativno enostavna za ljudi, za programe pa zaenkrat še ne.

Še malo statistike za konec: vsak dan naj bi ljudje po celem svetu rešili okoli 60 milijonov tovrstnih ugank. Za vsako naj bi povprečno potrebovali 10 sekund. Lahko si zračunate koliko ur na teden, mesec ali leto človeštvo porabi za neko precej nepomembno stvar.

Vir: The New York Times

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje