Bojkot Amazona dobiva nove dimenzije

Leta 1994 ustanovljeno podjetje Amazon si je počasi, a vztrajno vtrlo pot med najuspešnejša podjetja na svetu. Toda vse kaže, da se bo umazana politika poslovanja, ki jo vodi Jeff Bezos, sedaj podjetju maščevala.
Bojkot Amazona dobiva nove dimenzije

Bojkot Amazona dobiva nove dimenzije

Čedalje hitreje namreč narašča število potrošnikov, ki so se že pridružili akciji, objavljeni na spletnem naslovu AmazonAnonymous.orgV njej avtorji potrošnike pozivajo k bojkotu podjetja Jeffa Bezosa vse do tedaj, dokler ne bo prenehalo z izvajanjem umazane politike poslovanja, ki vključuje prenizko plačevanje delavcev, varčevanje na davkih ter uničevanje neodvisnih knjižnih založnikov. Do sedaj se je bojkotu pridružilo že preko 85.000 potrošnikov, ki so svojih 5,5 milijona britanskih funtov raje zapravili drugje.

Bex Hay, soustanoviteljica projekta AmazonAnonymous.org, ob velikem uspehu ni mogla skrivati navdušenja: “Presenečeni smo nad odzivom in podporo vseh sedaj že nekdanjih Amazonovih kupcev ter številnih malih podjetnikov, ki jim Amazon z umazano igro predstavlja prehud zalogaj.” Upa, da bo njihova akcija vsaj nekoliko prispevala k povečanju bornega zneska, za katerega delajo Bezosovi zaposleni, ter da bo podjetje vendarle poskrbelo za plačilo davkov. 

Prisluhnite uspešni zgodbi Goat mug >>

Vrednost delnic Amazona v letu 2014 močno upadla

Vsesplošni bojkot pa ni edina težava, s katero se trenutno sooča Amazon. Pri spletni reviji BusinessInsider.com so že pred mesecem dni ugotavljali, da investitorji morda ne bi več smeli biti tako optimistični glede nakupovanja delnic Bezosovega podjetja. Kljub visoki prodaji dobiček podjetja namreč iz leta v leto upada: če je iz leta 2007 do leta 2013 prodaja zrastla iz 14,8 milijarde dolarjev na 74,45 milijarde dolarjev, pa je letni dobiček v enakem obdobju iz 436 milijonov dolarjev upadel na 273 milijonov dolarjev.

Morda prav v znižanju dobička tiči razlog, da je vrednost delnic od januarja do decembra 2014 upadla za nepredstavljivih 25,8 odstotka. Še ena izmed možnosti je, da so se investitorji preprosto naveličali Bezosovih poslovnih eksperimentov, ki se enkrat obnesejo, drugič ne. 

Sodelovanje z Amazonom prekinil tudi Kickstarter

A kot kaže težavam Amazona še ni videti konca. Priznana platforma za množično financiranje Kickstarter je sporočila, da bo globalni plačilni sistem podjetja Amazon zamenjala s plačilnim sistemom startupa Stripe, ki ga že uporabljajo podjetja kot so Twitter, Facebook in Apple. Za spremembo so se odločili kmalu po tem, ko je Amazon ukinil možnost fleksibilnega plačevanja, ki je podjetjem omogočal poslovanje na način, ki bi si ga izbrali sami.

Pri Amazonu poteze Kickstarterja niso želeli komentirati, zagotovo pa bodo na precejšnji izgubi, saj so s Kickstarterjem sodelovali od njegove ustanovitve leta 2009 dalje. 

Vir: AmazonAnonymous.org, NewRepublic.com in Reuters.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje