Bomo patente lahko kmalu kupovali na dražbah?

Avtor — 28.09.2009
Za neodvisne izumitelje je svet lahko še kako krut. Kaj hitro se lahko znajdejo na sodiščih, v boju z velikimi korporacijami. Kupe denarja zapravijo za odvetnike, nazadnje pa glavno besedo prepustijo sodniku, ki določi vrednost njihovih težko izbojevanih patentov.
Bomo patente lahko kmalu kupovali na dražbah?

slika: nytimes

Stvari se mogoče spreminjajo na bolje. Prepiranje o patentih se počasi premika iz sodnih dvoran na tržnice, kjer bodo končno ceno patentom, namesto sodnikov, določali kar prodajalci in kupci sami. V prihodnosti bo mogoče zadeva spominjala na priljubljeni eBay. 

Patenti so nenazadnje ideje. Strokovnjaki se strinjajo, da tržni mehanizmi, ki pospešujejo procese ugotavljanja vrednosti patentov, ob enem pospešujejo tudi pretok idej v gospodarstvo, kar viša tempo inovacij. 

Tržišče se počasi izoblikuje, več pa bomo vedeli prihodnji mesec, ko bo majhno podjetje Zoltar Satallite Alarm Systems na dražbo podalo nekaj svojih patentov. Vprašanje je, kako se bo model dražbe obnesel v praksi, saj je patente težje realno oceniti kot prodajno blago.

 

Vir: NYTimes

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje