Bomo patente lahko kmalu kupovali na dražbah?

Za neodvisne izumitelje je svet lahko še kako krut. Kaj hitro se lahko znajdejo na sodiščih, v boju z velikimi korporacijami. Kupe denarja zapravijo za odvetnike, nazadnje pa glavno besedo prepustijo sodniku, ki določi vrednost njihovih težko izbojevanih patentov.
Bomo patente lahko kmalu kupovali na dražbah?

slika: nytimes

Stvari se mogoče spreminjajo na bolje. Prepiranje o patentih se počasi premika iz sodnih dvoran na tržnice, kjer bodo končno ceno patentom, namesto sodnikov, določali kar prodajalci in kupci sami. V prihodnosti bo mogoče zadeva spominjala na priljubljeni eBay. 

Patenti so nenazadnje ideje. Strokovnjaki se strinjajo, da tržni mehanizmi, ki pospešujejo procese ugotavljanja vrednosti patentov, ob enem pospešujejo tudi pretok idej v gospodarstvo, kar viša tempo inovacij. 

Tržišče se počasi izoblikuje, več pa bomo vedeli prihodnji mesec, ko bo majhno podjetje Zoltar Satallite Alarm Systems na dražbo podalo nekaj svojih patentov. Vprašanje je, kako se bo model dražbe obnesel v praksi, saj je patente težje realno oceniti kot prodajno blago.

 

Vir: NYTimes

Oznake: