Svetovanje pred ustanovitvijo podjetja

Boste uspeli v svetu podjetništva?

Vstop v podjetništvo je velik korak, ki zahteva dobršno mero predanosti, spretnosti in iznajdljivosti. A kako vedeti, ali ste iz pravega testa za podjetništvo? Pravega recepta za to žal ni, lahko pa so vam v pomoč naslednji nasveti.
Zaupanje vlagateljev se ponovno krepi

Zaupanje vlagateljev se ponovno krepi (Vir slike: sxc.hu)

  1. Vprašajte se o svojih motivih za vstop v podjetništvo. Nameravate postali podjetnik zgolj zato, ker se dolgočasite v sedanji službi? Ste naveličani svojega šefa? Si želite sami določati svoj delavni urnik? Če so to vaši edini motivi, v podjetništvu verjetno ne boste dolgo zdržali.
  2. Pripravite se na podrejanje strankam, investitorjem, poslovnim partnerjem. Želite postati sam svoj šef? Žal podjetništvo ni to, kar si večina ljudi zamišlja. V trenutku, ko oseba ustanovi podjetje, izgubi niti iz svojih rok. Podjetnik postane lutka v rokah strank, investitorjev in poslovnih partnerjev, ki ga s svojimi zahtevami in željami nadzorujejo in mu odvzemajo svobodo, o kateri je sanjal tako dolgo.
  3. Pripravite se na delo z ljudmi. Kako dobri ste v odnosih z ljudmi? Nekateri v svet podjetništva vstopijo zgolj za to, da bi se rešili nadležnih sodelavcev in nadrejenih. A bistvo podjetništva je prav v delu z ljudmi – z računovodji, odvetniki, pa tudi strankami in podrejenimi. Podjetnik potrebuje odlične komunikacijske spretnosti in znanje dela v skupini.
  4. Bodite pripravljeni na še več obveznosti. Biti lastnik podjetja se sicer sliši odlično, a ta poklic zahteva ogromno časa in predanosti. Podjetniki delajo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.
  5. Seznanite se s panogo, v katero vstopate. Uspešni podjetniki so lahko le tisti, ki se na svoj posel odlično spoznajo in posledično tudi znajo usmerjati in motivirati svoje zaposlene.
  6. Imate poznanstva? Dobra poznanstva s pravimi osebami so zlata vredna. Če poznate potencialne investitorje, mentorje in poslovne partnerje, vam bo prihranjeno veliko težav pri zagonu novopečenega podjetja.
  7. Podjetniki morajo znati ravnati z denarjem. Ustanovitev podjetja ponavadi zahteva večji denarni vložek, ta pa mora biti kar najbolje in najpametneje vložen. Premislite – ste prava oseba za upravljanje z denarjem? Lahko ohranite trezno glavo tudi takrat, ko boste v denarnih težavah ali vas bo zajela panika?
  8. Podjetništvo prinaša nenehne vzpone in padce. Imate radi stabilnost in nadzor nad dogajanjem? V tem primeru vas moram razočarati – podjetništvo je namreč nestabilna panoga, ki je v veliki meri odvisna od drugih dejavnikov, sami pa imate v rokah le malo nadzora. Spomnite se na zadnjo gospodarsko krizo, ki je zamajala tla tudi najbolj trdnim podjetjem.
  9. Konkurenca bo vplivala na vaše poslovanje. Napravite poslovni načrt, preverite tržišče in raziščite konkurenco. Ugotovite, kako bi prehiteli konkurenco in kako bi privabili več investitorjev in strank.
  10. Podjetnik ne more napraviti vsega sam. Boste zaposlenim znali pokazati, kako naj opravijo delo? Podjetje lahko uspešno posluje le, če so zadolžitve jasne vsakemu zaposlenemu in se jih ta tudi striktno drži. Ne morete napraviti vsega sami, zato morate svoje zaposlene znati podučiti.

Vir: Young Entrepreneur

Oznake: , , , , , , , ,