Boste zaposlovali? Lotite se stvari malce drugače!

Glavni razlog, zakaj ne smete zaposliti nekoga, ki poseduje vse zahtevane sposobnosti in izkušnje, je pomanjkanje motivacije za opravljanje dela. In nikar ne mislite, da visoka motivacija kandidata za zaposlitev na določeno delovno mesto pomeni, da bo ta motiviran tudi za opravljanje dela.
Boste zaposlovali? Lotite se stvari malce drugače!

Boste zaposlovali? Lotite se stvari malce drugače. (Vir slike: sxc.hu)

Motivacija je nadvse pomembna pri izbiri pravega kandidata – to drži. Vendar kako izmeriti motivacijo, boste vprašali. Motivacijo je s pomočjo tradicionalnih tehnik razgovorov zelo težko oceniti. Prvi problem nastane, ker samo delo ni dovolj natančno definirano. Na primer, sistemski razvijalec ne bo navdušen nad podrobnim programiranjem, če je mislil, da bo njegovo delo bolj kompleksno. Zato je nadvse pomembno, da natančno opredelite, kaj pričakujete od zaposlenega.

Drugi problem je, da je večina ljudi, ki izvajajo razgovore prepričanih, da motivacija za pridobitev delovnega mesta predstavlja motivacijo za delo – kar pa ne drži! Tretji problem je, da se na klasičnih razgovorih ne ocenjuje določenih faktorjev, ki vplivajo na posameznikovo motivacijo za delo. Nekateri izmed teh faktorjev so sposobnost ekipnega dela, sposobnost reševanja problemov, stil izobraževanja in vodenja ter navsezadnje tudi usklajenost posameznika s kulturo v podjetju.

Kako se izogniti najpogostejšim napakam pri zaposlovanju? Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri naslednjem razgovoru.

Talent in tehnična znanja: Pozanimajte se o kandidatovih izjemnih dosežkih, njegovi sposobnosti hitrega učenja, njegovi sposobnosti vplivanja na ostale pri reševanju tehničnih nalog, njegovi sposobnosti uspešnega razreševanja problemov, ki so podobni tistim, ki jih bo srečeval na delovnem mestu.

Boste zaposlovali? Preberite: Kako zaposliti delavca?

Vodenje in organizacija: Pri izbiri vodje bodite pozorni tudi na to, da je kandidat sposoben dosledno upoštevati roke.

Sposobnost ekipnega dela: Kandidati z močno sposobnostjo dela v ekipi (ne glede na to, če so tihi in plahi) so bili v preteklosti že del pomembnih ekip ali projektov in so bili mentorji nekaterim članom ekipe. Če v preteklosti kandidat tega ni počel, imate pravico postati zaskrbljeni.

Sposobnost reševanja problemov in sprejemanja odločitev: Kandidata vprašajte, kako bi rešil realen primer, povezan z delovnim mestom, za katerega se poteguje.

Primernost za delo: Bolj kot tehnična znanja je pomembna motivacija za delo. Preko pogovora poskušajte izvedeti, kako se je kandidat veselil in bil visoko motiviran za delo, ki je podobno temu, ki ga bo opravljal pri vas. Ko boste kandidata spraševali po preteklih izkušnjah, bodite pozorni, da so te iz bližnje preteklosti.

Ujemanje z vodjo: Kandidata prosite, naj vam opiše svojega prejšnjega vodjo in kako je bil zadovoljen in motiviran ob njegovem načinu vodenja. Na tak način boste dobili sliko o tem, kako se bo kandidat razumel z vodjo.

Kultura podjetja: Organizacijska struktura in stopnja strukturiranosti v podjetju določata velik del njegove klime. Problem lahko postane, če najamete nekoga iz velike organizacije, ki ni vajen dela v majhnem startupu. S kandidatom se pogovorite o tem, kakšna sredstva je imel na voljo v preteklosti in kakšne organizacijske strukture je vajen.

Motivacija: Med razgovorom poizkusite ugotoviti, kaj kandidata motivira. Lahko je to izziv naloge, vodja, varnost, ki jo nudi podjetje, ljudje v podjetju ali pa je oseba predana vsaki stvari, ki se je loti. Bodite izredno pozorni, da se vir za motiviranost kandidata ujema s tem, kar ponujate.

Vir: linkedin.com

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje