Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Pojav recesije je ohromil našo malo državo. Velika odvisnost od večjih držav in njihovih naročil je zmanjšalo število prej dobro situiranih podjetij. Ponudba prostih delovnih mest je majhna glede na število iskalcev zaposlitve, ki naj bi jih bilo po zadnjih podatkih nad 100.000. Pri tem izvzamemo tiste, ki so že zaposleni, vendar konstantno iščejo drugo zaposlitev (po iskanju boljših delovnih pogojev, plače, statusa itd.).
Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Posodobite svoj življenepis, da bo marketinški izdelek (Foto: Europa.eu)

Magična meja 100.000 je presežena in težko govorimo o slabšem času za iskanje službe. Povsod se išče rešitev na stroškovna vprašanja. Pogosto se dogaja, da podjetje varčuje na račun zaposlenih, ki so dodatno obremenjeni s socialnimi prispevki. S stroškovnega vidika se jim bolj splača zaposliti študenta za delovno opravilo, kjer bi zaradi strokovnosti dela morali vzeti redno zaposlenega. Število brezposelnih je običajno več, kot jih prikazuje uradna statistika, saj se brezposelnost lahko meri glede na različne kriterije.

Iskanje zaposlitve je še posebej težavno za starejše, ki so izgubili svoje delovno mesto, ali za mlade, ki šele pričenjajo vstopati na trg delovne sile. Zaskrbljujoč je podatek za drugo četrtletje 2009 o mladih od 15 do 34 let, ki nam pove, da so v povprečju delo iskali tudi devet mesecev. Socialna izključenost oseb na zavodu za zaposlovanje je največja težava, saj v vsaki službi prideš do različnih kontaktov, ki kasneje pridejo še kako v poštev, ko si ponovno iščeš službo. Vendar na zavodu je sklenjen krog vseh brezposelnih, ki so v položaju iskanja in so konkurenca en drugemu. Objavljena delovna mesta so dosegljiva vsem in konkurenca je velika, če vemo, da tudi že zaposleni iščejo boljše delovno mesto.

V prostem času ali času študija si morate pridobiti konkurenčne prednosti pred ostalimi, sicer boste pri iskanju službe ostali vedno v ozadju. Preberite si knjigo o tem, kako se napiše dober življenjepis ali pojdite na delavnico, ki vam to pomaga narediti. Vseeno boste soočeni s kruto realnostjo podjetniškega sveta, kjer se kompetence merijo z dodano tržno vrednostjo vašega dela. Dober slogan, ki predstavlja bedo sistema, je: »Ni pomembno kaj znaš, pomembno je koga poznaš.« Lahko ste zelo delovna oseba z veliko kompetencami, vendar se boste sami težko izpostavili; izpostavijo vas lahko kvečjemu drugi pri iskanju službe.

Krizna spirala ekonomske krize se seli do socialne krize. Pri novih delovnih mestih se poskuša delavca prikrajšati za običajne socialne prispevke (recimo za pokojnino). Število služb za nedoločen delovni čas se manjša in v ospredje prihajajo delovniki, ki nas ne uvrščajo več med socialne države. Socialna tveganja so se preselila na bremena iskalcev zaposlitev, ki v svojem brezupu prevzemajo različna dela brez zagotovljene socialne varnosti. Socialne neenakosti se večajo in vprašanje je, koliko bo delavec še prenesel.

 

Viri:

  • Kovač, Bogomir. Bo naslednja postaja nasilje? Mladina 2009/11
  • Siol.net, 6.11.2010
Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje