Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Pojav recesije je ohromil našo malo državo. Velika odvisnost od večjih držav in njihovih naročil je zmanjšalo število prej dobro situiranih podjetij. Ponudba prostih delovnih mest je majhna glede na število iskalcev zaposlitve, ki naj bi jih bilo po zadnjih podatkih nad 100.000. Pri tem izvzamemo tiste, ki so že zaposleni, vendar konstantno iščejo drugo zaposlitev (po iskanju boljših delovnih pogojev, plače, statusa itd.).
Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Posodobite svoj življenepis, da bo marketinški izdelek (Foto: Europa.eu)

Magična meja 100.000 je presežena in težko govorimo o slabšem času za iskanje službe. Povsod se išče rešitev na stroškovna vprašanja. Pogosto se dogaja, da podjetje varčuje na račun zaposlenih, ki so dodatno obremenjeni s socialnimi prispevki. S stroškovnega vidika se jim bolj splača zaposliti študenta za delovno opravilo, kjer bi zaradi strokovnosti dela morali vzeti redno zaposlenega. Število brezposelnih je običajno več, kot jih prikazuje uradna statistika, saj se brezposelnost lahko meri glede na različne kriterije.

Iskanje zaposlitve je še posebej težavno za starejše, ki so izgubili svoje delovno mesto, ali za mlade, ki šele pričenjajo vstopati na trg delovne sile. Zaskrbljujoč je podatek za drugo četrtletje 2009 o mladih od 15 do 34 let, ki nam pove, da so v povprečju delo iskali tudi devet mesecev. Socialna izključenost oseb na zavodu za zaposlovanje je največja težava, saj v vsaki službi prideš do različnih kontaktov, ki kasneje pridejo še kako v poštev, ko si ponovno iščeš službo. Vendar na zavodu je sklenjen krog vseh brezposelnih, ki so v položaju iskanja in so konkurenca en drugemu. Objavljena delovna mesta so dosegljiva vsem in konkurenca je velika, če vemo, da tudi že zaposleni iščejo boljše delovno mesto.

V prostem času ali času študija si morate pridobiti konkurenčne prednosti pred ostalimi, sicer boste pri iskanju službe ostali vedno v ozadju. Preberite si knjigo o tem, kako se napiše dober življenjepis ali pojdite na delavnico, ki vam to pomaga narediti. Vseeno boste soočeni s kruto realnostjo podjetniškega sveta, kjer se kompetence merijo z dodano tržno vrednostjo vašega dela. Dober slogan, ki predstavlja bedo sistema, je: »Ni pomembno kaj znaš, pomembno je koga poznaš.« Lahko ste zelo delovna oseba z veliko kompetencami, vendar se boste sami težko izpostavili; izpostavijo vas lahko kvečjemu drugi pri iskanju službe.

Krizna spirala ekonomske krize se seli do socialne krize. Pri novih delovnih mestih se poskuša delavca prikrajšati za običajne socialne prispevke (recimo za pokojnino). Število služb za nedoločen delovni čas se manjša in v ospredje prihajajo delovniki, ki nas ne uvrščajo več med socialne države. Socialna tveganja so se preselila na bremena iskalcev zaposlitev, ki v svojem brezupu prevzemajo različna dela brez zagotovljene socialne varnosti. Socialne neenakosti se večajo in vprašanje je, koliko bo delavec še prenesel.

 

Viri:

  • Kovač, Bogomir. Bo naslednja postaja nasilje? Mladina 2009/11
  • Siol.net, 6.11.2010
Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje