Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Pojav recesije je ohromil našo malo državo. Velika odvisnost od večjih držav in njihovih naročil je zmanjšalo število prej dobro situiranih podjetij. Ponudba prostih delovnih mest je majhna glede na število iskalcev zaposlitve, ki naj bi jih bilo po zadnjih podatkih nad 100.000. Pri tem izvzamemo tiste, ki so že zaposleni, vendar konstantno iščejo drugo zaposlitev (po iskanju boljših delovnih pogojev, plače, statusa itd.).
Brezposelnost in iskanje službe v recesiji

Posodobite svoj življenepis, da bo marketinški izdelek (Foto: Europa.eu)

Magična meja 100.000 je presežena in težko govorimo o slabšem času za iskanje službe. Povsod se išče rešitev na stroškovna vprašanja. Pogosto se dogaja, da podjetje varčuje na račun zaposlenih, ki so dodatno obremenjeni s socialnimi prispevki. S stroškovnega vidika se jim bolj splača zaposliti študenta za delovno opravilo, kjer bi zaradi strokovnosti dela morali vzeti redno zaposlenega. Število brezposelnih je običajno več, kot jih prikazuje uradna statistika, saj se brezposelnost lahko meri glede na različne kriterije.

Iskanje zaposlitve je še posebej težavno za starejše, ki so izgubili svoje delovno mesto, ali za mlade, ki šele pričenjajo vstopati na trg delovne sile. Zaskrbljujoč je podatek za drugo četrtletje 2009 o mladih od 15 do 34 let, ki nam pove, da so v povprečju delo iskali tudi devet mesecev. Socialna izključenost oseb na zavodu za zaposlovanje je največja težava, saj v vsaki službi prideš do različnih kontaktov, ki kasneje pridejo še kako v poštev, ko si ponovno iščeš službo. Vendar na zavodu je sklenjen krog vseh brezposelnih, ki so v položaju iskanja in so konkurenca en drugemu. Objavljena delovna mesta so dosegljiva vsem in konkurenca je velika, če vemo, da tudi že zaposleni iščejo boljše delovno mesto.

V prostem času ali času študija si morate pridobiti konkurenčne prednosti pred ostalimi, sicer boste pri iskanju službe ostali vedno v ozadju. Preberite si knjigo o tem, kako se napiše dober življenjepis ali pojdite na delavnico, ki vam to pomaga narediti. Vseeno boste soočeni s kruto realnostjo podjetniškega sveta, kjer se kompetence merijo z dodano tržno vrednostjo vašega dela. Dober slogan, ki predstavlja bedo sistema, je: »Ni pomembno kaj znaš, pomembno je koga poznaš.« Lahko ste zelo delovna oseba z veliko kompetencami, vendar se boste sami težko izpostavili; izpostavijo vas lahko kvečjemu drugi pri iskanju službe.

Krizna spirala ekonomske krize se seli do socialne krize. Pri novih delovnih mestih se poskuša delavca prikrajšati za običajne socialne prispevke (recimo za pokojnino). Število služb za nedoločen delovni čas se manjša in v ospredje prihajajo delovniki, ki nas ne uvrščajo več med socialne države. Socialna tveganja so se preselila na bremena iskalcev zaposlitev, ki v svojem brezupu prevzemajo različna dela brez zagotovljene socialne varnosti. Socialne neenakosti se večajo in vprašanje je, koliko bo delavec še prenesel.

 

Viri:

  • Kovač, Bogomir. Bo naslednja postaja nasilje? Mladina 2009/11
  • Siol.net, 6.11.2010
Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje