Čas je, da se usedete in končno napišete poslovni načrt

Razmišljate o svojem podjetju, pa ne veste kje bi začeli? Naj vam pomagamo - sedite pred računalnik in napišite poslovni načrt. To je odličen prvi korak. V nadaljevanju vam navajamo nekaj razlogov, zakaj se vam pisanje poslovnega načrta izplača.
Čas je, da se usedete in končno napišete poslovni načrt

Čas je, da se usedete in končno napišete poslovni načrt. (Vir slike: sxc.hu)

Veliko je različnih mnenj glede pisanja poslovnih načrtov: nekateri so mnenja, da je pisanje poslovnega načrta zgolj izguba čas, drugi pa so mnenja, da je to eden izmed najpomembnejših dokumentov vsakega start-upa. Kdo ima torej prav?

Akademske raziskave čez lužo so pokazale, da imajo prav tisti, ki menijo, da je poslovni načrt obvezen dokument vsakega podjetnika začetnika. Poslovni načrt namreč pomaga pri lažjemu financiranju (iskanju investitorjev), hitrejšemu razvoju podjetja in hitrejšemu prodoru na trg.

Kritiki trdijo, da poslovni načrt zelo malo pripomore k izboljšanemu finančnemu stanju in nikar ne mislite drugače, saj je poslovni načrt napisan že zelo zgodaj in težko je pravilno sklepati kolikšna bo prodaja. Res pa je, da v kolikor boste imeli napisan poslovni načrt, bo le-ta pripomogel k uspešnosti podjetja.

Poslovni načrt pripomore k uspešnosti podjetja:

  1. tako, da prisili podjetnika, da razmisli o tem, kakšno bo njegovo poslovanje v prihodnosti,
  2. s tem, ko podjetnik zapiše poslovne plane, priložnosti in nevarnosti na trgu si jih tudi lažje zapomni ter
  3. s pomočjo poslovnega načrta podjetnik lažje poišče pravo alternativo ali rešitev (dobavitelja, ki ponuja najboljšo kvaliteto v finančnem okviru podjetja).

Vir: entrepreneur.com

Oznake: