Časovna dimenzija zaprtja s.p.

Samostojni podjetnik lahko podjetje zapre preko spletnega portala e-VEM ali na vstopnih točkah VEM. Po vložitvi prijave za izbris na omenjenih mestih, traja postopek zaprtja načeloma 3 dni, tako da je četrti dan podjetje zaprto.
Časovna dimenzija zaprtja s.p.

Časovna dimenzija zaprtja s.p. (Vir slike: sxc.hu)

Postopek zaprtja podjetja samostojnega podjetnika je enostaven in dokaj hiter. Podjetnik preko spleta (e-VEM) ali fizično (na točkah VEM) vloži prijavo za izbris podjetja. Nato mora počakati 3 delovne dni. V tem času pristojni organi izbrišejo podjetje iz Poslovnega registra. Četrti dan je podjetje izbrisano.

Podjetnik pa mora 15 dni pred zaprtjem podjetja obvestiti AJPES (preko spletne aplikacije OOPS ali preko mejla objava.prenehanja@ajpes.si), svoje upnike, poslovne partnerje in ostale, da namerava zapreti podjetje.

Objava prenehanja dejavnosti

Samostojni podjetnik, ki želi prenehati opravljati dejavnost, mora skladno z zakonom o gospodarskih družbah vsaj 15 dni pred nameravanim prenehanjem opravljanja dejavnosti na primeren način (s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, poslovnih prostorih) objaviti, da bo prenehal opravljati dejavnost ter ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti.

Podrobneje o zaprtju s.p. si preberite v članku Zaprtje s.p.

15 dni pred nameravanim zaprtjem podjetja pa mora o tem obvestiti tudi AJPES, ki namero objavi na svojih spletnih straneh. Obvestilo pošlje preko spletne aplikacije OOPS ali na e.mail naslov objava.prenehanja@ajpes.si ali pa se zglasi na katerikoli izpostavi AJPES.

V tem času podjetnik izterja oziroma poravna še vse odprte obveznosti do svojih kupcev oziroma dobaviteljev.

Včasih je veljal tri-mesečni zakonsko določen rok za obvestilo, vendar ga veliko podjetnikov v praksi ni upoštevalo.

Prijava izbrisa podjetja iz Poslovnega registra

Prijavo za izbris lahko samostojni podjetnik vloži prek spletnega portala e-VEM (vse na enem mestu) ali na vstopnih točkah VEM. Prijavo mora vložiti 3 dni pred nameravanim datumom dejanskega zaprtja s.p..

Podjetje se tako praviloma zapre po treh dneh od začetka postopka zaprtja na točki VEM.

Četrti dan (praviloma) podjetnik prejme sklep o izbrisu iz Poslovnega registra.

V 60 dneh po izbrisu mora podjetnik na DURS poslati zaključno poročilo in izjavo o tem, kje bo hranil poslovne knjige ter na AJPES oddati poslovne bilance.

Vir: Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1; Uradni list RS, št. 65/09 – 55/2015)

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje