Časovna dimenzija zaprtja s.p.

Samostojni podjetnik lahko podjetje zapre preko spletnega portala e-VEM ali na vstopnih točkah VEM. Po vložitvi prijave za izbris na omenjenih mestih, traja postopek zaprtja načeloma 3 dni, tako da je četrti dan podjetje zaprto.
Časovna dimenzija zaprtja s.p.

Časovna dimenzija zaprtja s.p. (Vir slike: sxc.hu)

Postopek zaprtja podjetja samostojnega podjetnika je enostaven in dokaj hiter. Podjetnik preko spleta (e-VEM) ali fizično (na točkah VEM) vloži prijavo za izbris podjetja. Nato mora počakati 3 delovne dni. V tem času pristojni organi izbrišejo podjetje iz Poslovnega registra. Četrti dan je podjetje izbrisano.

Podjetnik pa mora 15 dni pred zaprtjem podjetja obvestiti AJPES (preko spletne aplikacije OOPS ali preko mejla objava.prenehanja@ajpes.si), svoje upnike, poslovne partnerje in ostale, da namerava zapreti podjetje.

Objava prenehanja dejavnosti

Samostojni podjetnik, ki želi prenehati opravljati dejavnost, mora skladno z zakonom o gospodarskih družbah vsaj 15 dni pred nameravanim prenehanjem opravljanja dejavnosti na primeren način (s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, poslovnih prostorih) objaviti, da bo prenehal opravljati dejavnost ter ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti.

Podrobneje o zaprtju s.p. si preberite v članku Zaprtje s.p.

15 dni pred nameravanim zaprtjem podjetja pa mora o tem obvestiti tudi AJPES, ki namero objavi na svojih spletnih straneh. Obvestilo pošlje preko spletne aplikacije OOPS ali na e.mail naslov objava.prenehanja@ajpes.si ali pa se zglasi na katerikoli izpostavi AJPES.

V tem času podjetnik izterja oziroma poravna še vse odprte obveznosti do svojih kupcev oziroma dobaviteljev.

Včasih je veljal tri-mesečni zakonsko določen rok za obvestilo, vendar ga veliko podjetnikov v praksi ni upoštevalo.

Prijava izbrisa podjetja iz Poslovnega registra

Prijavo za izbris lahko samostojni podjetnik vloži prek spletnega portala e-VEM (vse na enem mestu) ali na vstopnih točkah VEM. Prijavo mora vložiti 3 dni pred nameravanim datumom dejanskega zaprtja s.p..

Podjetje se tako praviloma zapre po treh dneh od začetka postopka zaprtja na točki VEM.

Četrti dan (praviloma) podjetnik prejme sklep o izbrisu iz Poslovnega registra.

V 60 dneh po izbrisu mora podjetnik na DURS poslati zaključno poročilo in izjavo o tem, kje bo hranil poslovne knjige ter na AJPES oddati poslovne bilance.

Vir: Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1; Uradni list RS, št. 65/09 – 55/2015)

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje