Česa nas je naučila gospodarska kriza?

Avtor — 21.04.2011
V zadnjih nekaj letih je bilo opaziti znaten upad števila podjetnikov. Gospodarska kriza je povzročila hudo selekcijo in preživeli so lahko le najbolj iznajdljivi poslovneži. Ti so danes bogatejši za nove poslovne izkušnje, kar se jim bo zagotovo obrestovalo tudi po koncu recesije.
Česa nas je naučila gospodarska kriza?

Česa nas je naučila gospodarska kriza? (slika: sxc.hu)

Podjetja so se morala hitro naučiti čimbolj znižati stroške in bolj premišljeno porabljati denarna sredstva. Podjetjem z veliko zaposlenimi je lahko že selitev v manjše pisarne prinesla kar nekaj prihranka.

Nekatera podjetja so nižje stroške dosegla z najemom zunanjih izvajalcev.  Veliko jih je naredilo prestop k cenovno ugodnejšim ponudnikom telefonskih storitev ali pa so začeli kupovati ugodnejše pisarniške potrebščine. Po koncu gospodarske krize ne bo prav nobenega razloga, da bi se vrnili k dražjim ponudnikom.

V času gospodarske krize je nemalo podjetij ukinilo oglaševanje v tiskanih medijih in ga zamenjalo za cenovno ugodnejše in bolj učinkovito spletno oglaševanje. Tistim podjetnikom, ki so prej svoje storitve oglaševali le prek ustnih priporočil zadovoljnih strank, ni preostalo drugega, kot da se naučijo bolj učinkovitih marketinških prijemov.

Gospodarska kriza je spremenila stranke – te so postale bolj varčne in morda jih prej priljubljeni izdelki in storitve kar naenkrat niso več zanimali. Podjetja so se zato morala naučiti razširiti svojo ponudbo, saj bi drugače lahko propadla. Če je bila prodaja med hudimi časi slaba, so podjetja skoraj zagotovo začela iskati nov trg. Po koncu gospodarske krize bodo imela idealno priložnost, da tu zgradijo nove podružnice in razširijo svoje delovanje.

V nekaj letih, ko se bo gospodarstvo umirilo, se bo življenje vrnilo na stare tirnice. A podjetja, ki bodo preživela gospodarsko krizo, bodo zahvaljujoč bogatim izkušnjam postala še uspešnejša.

Vir: Entrepreneur.com. Has Your Business Benefited From the Downturn? 21.4.2011.

Oznake: ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>