Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke?

Avtor — 17.02.2014
Ken Perlman, podjetnik in predan oče, je mnenja, da lahko večino znanja, ki ga pridobimo v zasebnem življenju, na primer med igro z otroci, projeciramo na področje vodenja podjetja. Poglejmo si vzporednice, ki jih je Perlman potegnil z vodenjem podjetja in igro z LEGO kockami.
Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke?

Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke? (Vir slike: sxc.hu)

Kot meni Ken Perlman, podjetnik in predan oče, je z LEGO kockami in vodenjem podjetja mogoče potegniti kar nekaj vzporednic. Do takšnih spoznanj je prišel med igro s svojima dvema hčerkama, svoje ugotovitve pa od tedaj prenaša na mlajše generacije vodij, saj dela kot svetovalec za večja in manjša podjetja po vsem svetu.

Poglejmo si, za kakšne ugotovitve gre.

1. Preden začnete, si dobro predstavljajte svoj končni cilj.

LEGO kocke so med mlajšimi, pa tudi nekoliko starejšimi generacijami ena najbolj priljubljenih igrač, predvsem zaradi tega, ker posamezniku omogočajo, da si ustvari sliko končnega produkta še preden se loti izdelave. Na škatli je namreč vedno narisana čudovita slika s končnim izdelkom, ki izgleda zelo vabljivo. Prav zaradi tega se v idejo takoj zaljubimo, zato se hitro in zavzeto lotimo sestavljanja.

Podobno je z vodenjem podjetja – kot vodja bomo uspešni le toliko, kolikor bomo svojim zaposlenim znali predstaviti končni cilj našega novega projekta. Od tega je odvisno, ali se bodo v hipu zaljubili v idejo, ali pa se bo zgodilo prav nasprotno – ne bodo menili, da je ideja sploh vredna implementacije, temu primeren pa bo njihov zagon za delo.

2. Pomislite, s čim bi lahko nadomestili manjkajoče dele.

Igra z LEGO kockami je lahko včasih tudi nekoliko nepredvidljiva: kakšen košček v škatli manjka že od začetka ali pa ga izgubimo tekom igre. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da v zalogi preostalih kock poiščemo primerno zamenjavo, da lahko z gradnjo čimprej nemoteno nadaljujemo.

Podobno je v podjetništvu: kolikokrat se vam je že zgodilo, da je podrejeni pristopil do vas in vam natresel kopico izgovorov, zakaj nekaj ne deluje? Z nekaj iznajdljivosti lahko poiščete manjkajoči košček in projekt nadaljujete brez večjih zastojev. 

3. Včasih je potrebno zaobiti običajno pot.

Navodila so lahko čudovit pripomoček, toda včasih se zgodi, da ne morejo biti dovolj natančna, zato je pri sestavljanju LEGO kock potrebno uporabiti nekaj domišljije.

Tudi v podjetništvu je pomembno, da ne zanemarjamo vidika inovativnosti in preizkušanja. Potrebno je le premagati strah in se pogumno podati novim izzivom naproti. A pred tem je dobro, da razmislimo o morebitnih posledicah in ne tvegamo po nepotrebnem. 

4. Delo v skupini je veliko bolj zabavno.

Sestavljanje LEGO kock je vedno zabavno opravilo, toda še veliko zabavneje je, ko se projekta loti celotna družina.

Podobno je v svetu podjetništva, kjer bo projekt dokončan veliko hitreje, če ga kot vodja zaupamo celotni ekipi in ne le enemu posamezniku. Različni ljudje imajo različna mnenja in so različno izkušeni, zato obstaja veliko večja verjetnost, da se bo hitreje našla rešitev na zastavljeni problem. 

5. Končen produkt je odvisen samo od vas.  

Poglejte tudi video: Google in LEGO ustvarila virtualne LEGO kocke >>

Resda lahko ob sestavljanju LEGO kock sledimo vnaprej zastavljenim smernicam in navodilom, toda končni produkt bo izgledal točno tako, kot bomo sami želeli.

Tudi v podjetju lahko kot vodja sami odločamo, kako bo končni produkt izgledal. Imamo dve možnosti: spodbujamo inovativnost in kreativnost naših zaposlenih, ali pa jih zaviramo s strogim vodenjem in ukazovanjem. Odločitev je vaša.

Vir: Forbes.com

Oznake: , , ,