Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke?

Ken Perlman, podjetnik in predan oče, je mnenja, da lahko večino znanja, ki ga pridobimo v zasebnem življenju, na primer med igro z otroci, projeciramo na področje vodenja podjetja. Poglejmo si vzporednice, ki jih je Perlman potegnil z vodenjem podjetja in igro z LEGO kockami.
Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke?

Česa nas o vodenju podjetja lahko naučijo LEGO kocke? (Vir slike: sxc.hu)

Kot meni Ken Perlman, podjetnik in predan oče, je z LEGO kockami in vodenjem podjetja mogoče potegniti kar nekaj vzporednic. Do takšnih spoznanj je prišel med igro s svojima dvema hčerkama, svoje ugotovitve pa od tedaj prenaša na mlajše generacije vodij, saj dela kot svetovalec za večja in manjša podjetja po vsem svetu.

Poglejmo si, za kakšne ugotovitve gre.

1. Preden začnete, si dobro predstavljajte svoj končni cilj.

LEGO kocke so med mlajšimi, pa tudi nekoliko starejšimi generacijami ena najbolj priljubljenih igrač, predvsem zaradi tega, ker posamezniku omogočajo, da si ustvari sliko končnega produkta še preden se loti izdelave. Na škatli je namreč vedno narisana čudovita slika s končnim izdelkom, ki izgleda zelo vabljivo. Prav zaradi tega se v idejo takoj zaljubimo, zato se hitro in zavzeto lotimo sestavljanja.

Podobno je z vodenjem podjetja – kot vodja bomo uspešni le toliko, kolikor bomo svojim zaposlenim znali predstaviti končni cilj našega novega projekta. Od tega je odvisno, ali se bodo v hipu zaljubili v idejo, ali pa se bo zgodilo prav nasprotno – ne bodo menili, da je ideja sploh vredna implementacije, temu primeren pa bo njihov zagon za delo.

2. Pomislite, s čim bi lahko nadomestili manjkajoče dele.

Igra z LEGO kockami je lahko včasih tudi nekoliko nepredvidljiva: kakšen košček v škatli manjka že od začetka ali pa ga izgubimo tekom igre. V tem primeru nam ne preostane drugega, kot da v zalogi preostalih kock poiščemo primerno zamenjavo, da lahko z gradnjo čimprej nemoteno nadaljujemo.

Podobno je v podjetništvu: kolikokrat se vam je že zgodilo, da je podrejeni pristopil do vas in vam natresel kopico izgovorov, zakaj nekaj ne deluje? Z nekaj iznajdljivosti lahko poiščete manjkajoči košček in projekt nadaljujete brez večjih zastojev.

3. Včasih je potrebno zaobiti običajno pot.

Navodila so lahko čudovit pripomoček, toda včasih se zgodi, da ne morejo biti dovolj natančna, zato je pri sestavljanju LEGO kock potrebno uporabiti nekaj domišljije.

Tudi v podjetništvu je pomembno, da ne zanemarjamo vidika inovativnosti in preizkušanja. Potrebno je le premagati strah in se pogumno podati novim izzivom naproti. A pred tem je dobro, da razmislimo o morebitnih posledicah in ne tvegamo po nepotrebnem.

4. Delo v skupini je veliko bolj zabavno.

Sestavljanje LEGO kock je vedno zabavno opravilo, toda še veliko zabavneje je, ko se projekta loti celotna družina.

Podobno je v svetu podjetništva, kjer bo projekt dokončan veliko hitreje, če ga kot vodja zaupamo celotni ekipi in ne le enemu posamezniku. Različni ljudje imajo različna mnenja in so različno izkušeni, zato obstaja veliko večja verjetnost, da se bo hitreje našla rešitev na zastavljeni problem.

5. Končen produkt je odvisen samo od vas.  

Poglejte tudi video: Google in LEGO ustvarila virtualne LEGO kocke >>

Resda lahko ob sestavljanju LEGO kock sledimo vnaprej zastavljenim smernicam in navodilom, toda končni produkt bo izgledal točno tako, kot bomo sami želeli.

Tudi v podjetju lahko kot vodja sami odločamo, kako bo končni produkt izgledal. Imamo dve možnosti: spodbujamo inovativnost in kreativnost naših zaposlenih, ali pa jih zaviramo s strogim vodenjem in ukazovanjem. Odločitev je vaša.

Vir: Forbes.com

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Google Analytics delavnica in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Predavanje: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Predavanje: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje