Čez nekaj let bomo imeli očitno več podjetnic kot podjetnikov

Prva generacija vključenih ekip v Ustvarjalniku, pospeševalniku mladinskega podjetništva, je prelomna v več pomenih. Poleg tega, da pomeni začetek novega pristopa k spodbujanju podjetništva med mladimi, je tudi znanilka trenda, da se vse več sposobnih mladih žensk odloča za podjetništvo.
Čez nekaj let bomo imeli očitno več podjetnic kot podjetnikov

Med člani(cami) vključenih ekip lahko namreč naštejemo devet podjetnic in le enega podjetnika. To razmerje je močno drugačno od povprečne slike v podjetniškem svetu, kjer so do dandanes prevladovali moški. A očitno ne temu ne bo več tako! Če si drznemo sklepati glede na vključene ekipe, je podjetniški podmladek predvsem ženskega spola.

Vodja Ustvarjalnika, Matija Goljar, je prepričan, da so ženske povsem enako primerne in sposobne za podjetništvo kot njihovi moški kolegi: “Verjamem celo, da so ženske lahko od moških v podjetništvu bistveno uspešnejše. Ena od ključnih veščin za uspeh na trgu je namreč sposobnost empatije in dobrega poznavanja svojega kupca – v tem pa so ženske običajno odlične. Omejuje jih strah, ki izhaja iz vkoreninjenega razmišljanja, da sta podjetništvo ali vodstveni položaji domena moških. Zato se jih manj sploh spušča v posel.”

Petra Ravbar, vodja projektov v Ustvarjalnik, je prepričana, da bodo Ustvarjalnik in podobne pobude, ki mladim skušajo približati podjetništvo, razliko med spoloma v prihodnosti izničile. “Prizadevamo si, da podjetništvo približamo vsem, tudi naših aktivnosti se udeležujeta oba spola v približno enakem razmerju. Zato verjamem, da je naša pobuda še posebej pomembna za mlade ženske, ki se morda sicer ne bi odločile za skok v poslovne vode,” pojasnjuje.

Ravbarjeva je bila v preteklosti tudi sama članica dijaške podjetniške ekipe Cyou, ki je delovala pod okriljem enega od ustvarjalnikovih podjetniških krožkov. Ekipa, v kateri so bila štiri dekleta in (samo) dva fanta, je razvila spletno aplikacijo za pomerjanje sončnih očal prek računalnika in jo uspešno tržila. Tudi v letošnji generaciji podjetniških krožkov ne manjka deklet. Pod vodstvom sedemnajstletne podjetnice Nike Bratkovič deluje ekipa Linktrip, ki razvija informacijski sistem, ki povezuje vse svetovne ponudnike javnega prevoza. Marca so se udeležili prestižnega mednarodnega podjetniškega tekmovanja Startup Weekend v Celovcu, kjer so v konkurenci “starejših” podjetnikov in podjetnic prepričali žirijo in osvojili prvo nagrado.

Ustvarjalnik je pospeševalnik mladinskega podjetništva, ki od začetka letošnjega leta deluje na Srednji ekonomski šoli Ljubljana. Je podjetniški peskovnik, namenjen mladim, ki imajo poslovne ideje, a jim manjka podjetniških znanj, da bi jih uresničili. Pod vodstvom mentorjev se mladi vključujejo v štirimesečni intenzivni izobraževalni program, ki jih pripravi na samostojno delovanje na trgu.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje