Članek: Izračun prispevkov za samozaposlene osebe v letu 2014

Avtor — 29.11.2013
Skladno s sprejetjem ZPIZ-2, ki stopi v veljavo s 1.1.2014, se bo spremenil tudi način določanja osnove za plačilo prispevkov za samostojne podjetnike. Največja sprememba je v tem, da se ukinja osem zavarovalnih razredov za določitev prispevkov.
Članek: Izračun prispevkov za samozaposlene osebe v letu 2014

Članek: Izračun prispevkov za samozaposlene osebe v letu 2014 (Vir slike: sxc.hu)

Namesto njih se uvajata dva razreda, pri čemer določa prvi razred najnižjo osnovo za plačilo prispevkov, drugi razred pa individualizirano zavarovalno osnovo, omejeno z najvišjo osnovo za plačilo prispevkov. Podrobno o tem v nadaljevanju.

Samozaposlene osebe so po 15. členu ZPIZ-2 osebe, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.

Osnova za plačilo prispevkov za zavarovance iz 15. člena ZPIZ-2 je zavarovalna osnova. Po 145. členu ZPIZ-2 je zavarovalna osnova dobiček zavarovanca, ugotovljen v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec.

Za zavarovance iz 15. člena ZPIZ-2 se tako ugotovljeni dobiček za določitev zavarovalne osnove zniža za 25 %. Za znižanje zavarovalne osnove veljajo prehodne določbe, ki urejajo način in višino določanja zavarovalne osnove:

  • v letu 2014 se dobiček zavarovanca zniža za 30 %,
  • v letu 2015 se dobiček zavarovanca zniža za 28 %, 
  • od leta 2016 dalje se dobiček zavarovanca zniža za 25 %.

Več v članku: Izračun prispevkov za samozaposlene osebe v letu 2014 >>

Oznake: , , , ,
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>