Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga?

Avtor — 04.02.2013
Zadnje čase v medijih krožijo novice o podjetnikih, ki upnikom ostajajo dolžni tako, da zaračunajo za blago, ki ga kasneje ne dobavijo. Kako ukrepati v primerih, ko naročimo blago, pa nam ga podjetja ne dobavijo, ali nam ga dobavijo z napako?
Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga?

Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga? (Vir slike: sxc.hu)

Ko so nedavno v medijih zaokrožile novice, da celo nekateri izvoljeni predstavniki ljudstva (poslanci – podjetniki) ostajajo dolžni upnikom tako, da zaračunajo za blago, ki ga kasneje ne dobavijo, so se številni podjetniki (in drugi) začeli spraševati, kakšne pravne možnosti pravzaprav imajo v primerih, ko podjetju vnaprej plačajo določeno blago, a jim ga to ne dobavi.

V takih primerih velja, da prodajalec kupcu ni izpolnil svoje pogodbene obveznosti. Kupec ima tedaj več možnosti – lahko zahteva, naj prodajalec (nemudoma) izpolni svojo obveznost, lahko pa tudi odstopi od pogodbe z navadno izjavo, ki jo vroči prodajalcu (in seveda obenem zahteva vračilo vplačanih sredstev). Če je izpolnitev obveznosti v določenem roku bistvena sestavina pogodbe, prodajalec pa svoje obveznosti ne dobavi (ne dostavi blaga), je pogodba razvezana ex lege, torej po samem zakonu.

Kupec, ki je blago že vplačal, pa mu ga prodajalec ni dobavil, lahko od njega zahteva tudi odškodnino zaradi škode, ki jo je utrpel zaradi prodajalčevega ravnanja.

Več si preberite v članku: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga? >>

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,