Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga?

Zadnje čase v medijih krožijo novice o podjetnikih, ki upnikom ostajajo dolžni tako, da zaračunajo za blago, ki ga kasneje ne dobavijo. Kako ukrepati v primerih, ko naročimo blago, pa nam ga podjetja ne dobavijo, ali nam ga dobavijo z napako?
Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga?

Članek: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga? (Vir slike: sxc.hu)

Ko so nedavno v medijih zaokrožile novice, da celo nekateri izvoljeni predstavniki ljudstva (poslanci – podjetniki) ostajajo dolžni upnikom tako, da zaračunajo za blago, ki ga kasneje ne dobavijo, so se številni podjetniki (in drugi) začeli spraševati, kakšne pravne možnosti pravzaprav imajo v primerih, ko podjetju vnaprej plačajo določeno blago, a jim ga to ne dobavi.

V takih primerih velja, da prodajalec kupcu ni izpolnil svoje pogodbene obveznosti. Kupec ima tedaj več možnosti – lahko zahteva, naj prodajalec (nemudoma) izpolni svojo obveznost, lahko pa tudi odstopi od pogodbe z navadno izjavo, ki jo vroči prodajalcu (in seveda obenem zahteva vračilo vplačanih sredstev). Če je izpolnitev obveznosti v določenem roku bistvena sestavina pogodbe, prodajalec pa svoje obveznosti ne dobavi (ne dostavi blaga), je pogodba razvezana ex lege, torej po samem zakonu.

Kupec, ki je blago že vplačal, pa mu ga prodajalec ni dobavil, lahko od njega zahteva tudi odškodnino zaradi škode, ki jo je utrpel zaradi prodajalčevega ravnanja.

Več si preberite v članku: Kako ukrepati v primeru nedobave blaga? >>

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje