Članek: Nadomestilo za brezposelnost

Avtor — 02.04.2012
V razmerah vedno večje brezposelnosti so čedalje pogostejši primeri, ko ljudje dobesedno "čez noč" ostanejo brez službe. V članku si preberite, kako država novopečenim brezposelnim priskoči na pomoč, da prebrodijo finančno krizo zaradi nenadnega izpada dohodka.
Članek: Nadomestilo za brezposelnost

Nadomestilo za brezposelnost (Vir slike: sxc.hu)

Ker popoln izpad dohodkov predstavlja precejšen šok za zdaj brezposelne posameznike, se seveda postavlja vprašanje ali oz. kako takim ljudem država priskoči na pomoč, da prebrodijo finančno krizo, v kateri so se zaradi brezposelnosti znašli. Enovitega odgovora na to vprašanje ni. Primeri se namreč razlikujejo, predvsem v odvisnosti od tega ali gre za samostojne podjetnike oz. za zaposlene v d. o. o., pa tudi od tega, ali te osebe postanejo brezposelne po lastni krivdi ali brez nje.

Samostojni podjetnik je upravičen do nadomestila za primer brezposelnosti, če prenehanje dela ni posledica njegove krivde ali volje, kar pomeni, da se bo lahko kvalificiral za nadomestilo za primer brezposelnosti le v primeru, če bo status espeja ukinil zaradi objektivnih okoliščin.

Zaposleni v d o. o. lahko podobno kot samostojni podjetniki pridobijo nadomestilo za brezposelnost v primeru, če prenehanje delovnega razmerja ni posledica njihove krivde ali volje. Če je zaposleni v d. o. o. hkrati tudi solastnik podjetja ali poslovodni organ, je pridobitev pravice do nadomestila za primer brezposelnosti odvisna od tega, v kakšnem pravnem razmerju je, ko mu delovno razmerje preneha.

Več o tem si preberite v članku Nadomestilo za brezposelnost za podjetnike>>

Oznake: , , , , , , , , ,