Članek: Samozaposlitev tujcev

Avtor — 20.08.2012
Živite v Sloveniji, nimate državljanstva, pa vas kljub temu mika podjetništvo? V nadaljevanju vam predstavljamo vse, kar morate vedeti o samozaposlitvi tujcev v Sloveniji, katere dokumente potrebujete in koliko vas bo vse skupaj stalo.
Članek: Samozaposlitev tujcev

Samozaposlitev tujcev (Vir slike: sxc.hu)

Lahko tujec sam zaprosi za osebno delovno dovoljenje?

Seveda! Tujci lahko sami zaprosijo za osebno delovno dovoljenje, ki jim omogoča zaposlitev oziroma delo pri katerem koli delodajalcu v Sloveniji.

Vlogo za izdajo osebnega delovnega dovoljenja morajo tujci vložiti na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. K vlogi mora biti priložena fotokopija potnega lista in druga dokazila, ki so navedena pri posamezni vrsti prosilca.

Več vrst osebnih delovnih dovoljenj

Poznamo več vrst osebnih delovnih dovoljenj:

  • osebno delovno dovoljenje za 1 leto – za samozaposlitev,

  • osebno delovno dovoljenje za 3 leta,

  • osebno delovno dovoljenje za nedoločen čas.

Sploh potrebujete delovno dovoljenje?

Še preden se lotite izpolnjevanja obrazcev in pridobivanja potrdil, si preberite, če morda ne spadate med skupino ljudi, za katero velja prost dostop na slovenski trg dela. V tem primeru za vas veljajo enaki pogoji kot za slovenske državljane (več informacij o samozaposlitvi najdete v članku z naslovom Ustanovitev s.p.).

Pravica do prostega pretoka oseb znotraj EU se nanaša na delavce, študente, upokojence, skratka na vse državljane EU ter njihove družinske člane (ne glede na državljanstvo).

Več o tem si preberite v članku: Samozaposlitev tujcev >>


Oznake: , , ,