Članek: Ustanovitev podjetja v Avstriji

Avtor — 17.10.2012
Za razliko od Hrvaške, kjer ustanovitev podjetja ne predstavlja posebej hude finančne obremenitve, zna biti ustanovitev podjetja v naši severni sosedi finančno kar zahteven zalogaj - še posebej, če govorimo o najbolj razširjeni statusni obliki - GmbH (družbi z omejeno odgovornostjo).
Članek: Ustanovitev podjetja v Avstriji

Članek: Ustanovitev podjetja v Avstriji (Vir slike: sxc.hu)

Ustanovitveni stroški se gibljejo med 5000 in 6000 evri in v grobem vključujejo ustanovitvene in registracijske stroške, notarske stroške, sodne stroške, stroške za objavo registracije podjetja v javnem glasilu in ustanovitveni davek. Lahko rečemo, da je to nekakšna cena za vstop na visoko razvito in nadpovprečno urejeno avstrijsko tržišče, kjer bodo podjetniki po eni strani sicer deležni visoke poslovne kulture in zelo korektne poslovne obravnave, a bodo morali zato po drugi strani seči nekoliko globlje v žep in se obenem soočiti s kar precej birokracije.

Poleg ustanovitvenih stroškov, ki se gibljejo med 5000 in 6000 evri, je potrebno računati tudi na tekoče stroške, ki jih bo tako podjetje imelo in se gibljejo okrog 1500 EUR letno.

Podjetja v Avstriji so podvržena tudi plačilu davka na dobiček in sicer po stopnji 25%. Poleg tega so avstrijska podjetja dolžna vsako leto plačati nekakšen pavšalni davek v višini 1750 EUR in to neodvisno od tega, ali so dosegla dobiček ali ne. Čeprav ta informacija ne bo najbolj navdušila podjetnikov, ki želijo začeti poslovati v Avstriji, pa je dobra novica, da bodo vsaj na začetku poslovanja plačila tega davka oproščeni.

Več v članku: Ustanovitev podjetja v Avstriji >>

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!


Oznake: , , ,