Članek: Ustanovitev podjetja v Italiji

Avtor — 05.11.2012
V poslovnem smislu je Italija od nekdaj slovela kot zelo birokratska država. Liberalizacija na področju podjetniškega udejstvovanja, ki jo je prinesla EU, je zato na marsikaterega poslovneža na apeninskem polotoku delovala zelo blagodejno.
Članek: Ustanovitev podjetja v Italiji

Ustanovitev podjetja v Italiji (Vir slike: sxc.hu)

Tako je opravljanje (različnih) dejavnosti v Italiji dandanes precej poenostavljeno. Če želite denimo v Italiji odpreti trgovino, za to ne boste potrebovali nobenih posebnih dovoljenj (izjema je uveljavljena za trgovce s prehrambnimi izdelki, ki morajo poleg šolske izobrazbe imeti v zadnjih petih letih vsaj dve leti prakse na tem področju), podobno velja za frizerski ali kozmetični salon. Za odprtje gostinskega obrata pa je potrebno pridobiti licenco, ki jo izda občina, kjer bo sedež gostinskega obrata.

Tudi pogoji za opravljanje svobodnih poklicev (denimo odvetniki, arhitekti, davčni svetovalci) so se precej poenostavili. Tako lahko denimo odvetnik iz Slovenije, ki želi v Italiji začeti odpreti svojo prakso, to stori tako, da se prijavi na pristojno odvetniško zbornico in vloži dokumente, ki jih zbornica zahteva. V zbornici morajo v roku dveh mesecev odgovoriti, ali potrebujejo še kakšen dokument. Če ne odgovorijo, velja domneva, da je prošnja za opravljanje dejavnosti sprejeta (t.i. silenzio assnso – tiho soglasje). Podobno velja tudi za druge svobodne poklice.

Več v članku: Ustanovitev podjetja v Italiji >>

Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas in bodite na tekočem!

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>

Vse za podjetje