ČLANI TEHNOLOŠKEGA PARKA LJUBLJANA IZBRANI MED 10 NAJBOLJ INOVATIVNIH PODJETIJ V SLOVENIJI

Avtor Matej Merljak — 17.01.2008
Komentiraj!
Drugi Slovenski forum inovacij je postregel tudi z uradno razglasitvijo 40 najboljših slovenskih inovacij in 10 najbolj inovativnih slovenskih podjetij. Med TOP 10 najbolj inovativnih podjetij so se uvrstili tudi člani Tehnološkega parka Ljubljana, njihove inovacije pa so bile predstavljene tudi na razstavi 40 najboljših inovacij.
ČLANI TEHNOLOŠKEGA PARKA LJUBLJANA IZBRANI MED 10 NAJBOLJ INOVATIVNIH PODJETIJ V SLOVENIJI

Člani Tehnološkega parka Ljubljana predstavljajo kar 30 odstotkov najbolj inovativnih podjetij v Sloveniji!

Na javni poziv Ministrstva za gospodarstvo in Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije k predstavitvi inovacij se je odzvalo 175 inštitucij, podjetij, inovatorjev itd. Izmed prispelih prijav je strokovna komisija izbrala 40 najboljših inovacij in šest prijavljenih podjetij iz Tehnološkega parka Ljubljana je komisija uvrstila med najboljše. Na razstavi TOP 40 so se predstavila naslednja podjetja, člani Tehnološkega parka Ljubljana: Elaphe d.o.o., Gama System d.o.o., Informatika s.p., Qualitas Radix internetne tehnologije d.o.o., XLAB d.o.o. in Zemanta d.o.o.


Izmed 40 najboljših inovacij je komisija izbrala tudi 10 TOP inovativnih slovenskih podjetij. Elaphe d.o.o., Gama System d.o.o. ter XLAB d.o.o. S tem člani Tehnološkega parka Ljubljana predstavljajo kar 30 odstotkov najbolj inovativnih podjetij v Sloveniji.

Družba Elaphe d.o.o., inkubiran član Tehnološkega parka Ljubljana, je komisijo prepričala z razvojem najsodobnješih elektromotorjev za električna vozila. Električna vozila ponujajo mnoge prednosti na področju ekologije, prihrankov energije in denarja za uporabnika, ter nove alternativne možnosti v prometu. Po drugi strani pa tehnični in tehnološki problemi še niso zadovoljivo rešeni, da bi bila električna vozila konkurenčna po vseh tehničnih karakteristikah med katerimi sta najbolj pereči avtonomija oziroma nizek doseg z enim polnjenjem ter cena samega vozila. Elektromotorji podjetja Elaphe d.o.o. te probleme učinkovito rešujejo. Z motorji za direktni pogon se ukvarjajo tudi drugod po svetu, vendar je na osnovi naših podatkov konstrukcija Elaphe v samem vrhu, kar se tiče tehničnih karakteristik. Elektromotorji Elaphe se odlikujejo po izjemno visokem specifičnem navoru, to je velikem navoru doseženem z lahkim in majhnim motorjem, kar pa sta ključni zahtevi za vgradnjo v kolo vozila. Poleg tega imajo že zelo lahki motorji dovolj velik energijski izkoristek in moč.

Družba Gama System d.o.o., inkubiran član Tehnološkega parka Ljubljana, se je z inovativnimi rešitvami za elektronsko poslovanje uvrstila med 10 najbolj inovativnih slovenskih podjetij. Gama System d.o.o. je razvila vrhunsko dokumentno linijo za obvladovanje in varno hrambo elektronskih dokumentov – inovativni rešitvi "Gama System® eDocs" in "Gama System® E-Arhiv". Glavna prednost rešitve e-Arhiv pravno veljavna storitev varne hrambe elektronskih dokumentov, ki je neodvisna od formata elektronskega dokumenta, količine elektronskih dokumentov in kompleksnosti procesiranja posameznega dokumenta. Rešitev omogoča popolno meta podatkovno vodeno pot in način procesiranja dokumentov, razširljiv meta podatkovni model tako na ravni podatkovnih tipov imenovanja kot tudi dolžine nastavljivega meta podatka. Podprto je verižno zagotavljanje avtentičnosti revizijskih sledi dokumenta, arhiva in varnosti.

Družba XLAB d.o.o., pridružen član Tehnološkega parka Ljubljana, pa je elito slovenskih inovativnih podjetij dosegla s storitvijo ISL Online – komunikacija z enim klikom. Podjetje je našlo rešitev za hitro komuniciranje in razvilo skupino že svetovno priznanih izdelkov ISL Online, ki omogoča preprosto povezovanje dveh ali več uporabnikov prek spleta v skupno sejo. Razvili so naslednje produkte: ISL Light – pomoč strankam na daljavo, ISL AlwaysOn – dostop do oddaljenega računalnika, ISL Pronto – neposreden pogovor z obiskovalci spletne strani, ISL Groop – spletni sestanek. Od prihoda na trg leta 2003 do danes beležijo prek 30.000 uporabnikov iz 190 držav.

Med 40 najboljših inovacij pa so se uvrstili naslednji člani Tehnološkega parka Ljubljana:

Družba Informatika s.p., redni član Tehnološkega parka Ljubljana, je razvila najmočnejši digitalni poslovni certifikat na spletu (Company on net). Certifikat ponuja nov višji standard spletne verifikacije in identifikacije ponudnika spletne strani. Prednosti certifikata so naslednje: pridobitev zaupanja obiskovalca spletnega mesta, verifikacija spletne domene in spletnega mesta, optimiziranje spletnega meta, varovanje identitete in intelektualne lastnine, dodajanje bonitetnih poročil, verifikacija domen na deljenih IP naslovih, preprečevanje spletnih goljufij itd.

Družba Qualitas Radix internetne tehnologije d.o.o., redni član Tehnološkega parka Ljubljana, pa se med 40 najboljšimi inovacijami predstavlja s sistemom Quarad. Sistem Quarad omogoča ponudnikom internetnega dostopa neposreden poseg v tok podatkov na podatkovnih vodih. Produkt deluje transparentno in brez potrebe po dodatni programski opremi na strani uporabnika ali na strani ponudnika vsebin. Tako je ponudniku internetnega dostopa omogočen vpogled v finančno vrednost podatkov, ki se prenašajo prek njihovega omrežja. Produkt ponuja ponudnikom internetnega dostopa tudi možnost trženja njihovega omrežja z metodo dodajanja oglasnih sporočil in omogoča metodo avtomatskega obračunavanja za prenos komercialnih podatkov, kot so oglasi.

Družba Zemanta d.o.o., prav tako redni član Tehnološkega parka Ljubljana, pa se je med 40 najboljšimi inovacijami predstavila s produktom Odprti kop, ki ga je razvila za MMC RTV Slovenija. Sistem samodejno pripravi bogate spletne strani arhiva televizijskih oddaj. Iz podnapisov (narejenih za gluhe) in video datotek se samodejno ustvarjajo napredne spletne strani posameznih oddaj. Tako se poveča vidnost vsebin in njihova najdljivost v običajnih iskalnikih. Zaradi samodejnega povezovanja z drugimi sorodnimi temami na portalu RTV Slovenija se poveča obisk drugih vsebin, obenem pa so vsebine samodejno povezane tudi v prosto enciklopedijo Wikipedijo, s čimer se poveča izobraževalna vrednost portala. Uporabniki lahko prvič doslej vsebine televizijskih oddaj tudi berejo, predvajajo samo posamezne odlomke, jih citirajo v blogih in sledijo povezavam na sorodne tematike. Na temelju uspešnega projekta je bilo ustanovljeno podjetje Zemanta, ki razvija sisteme za samodejno bogatenje vsebin.

Prijavi se na e-novice!