Članstvo v OZS obvezno vsaj še do konca leta

Avtor — 19.02.2013
Že aprila 2012 ste se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali glede usode obveznega plačevanja članstva v OZS, poslanci pa novele Obrtnega zakona še kar niso sprejeli. V najboljšem primeru boste obrtniki dolžni plačevati članarino še vsaj do konca leta.
Razpis: Odprte prijave za 7. Slovenski forum inovacij

Odprte prijave za 7. Slovenski forum inovacij (Vir slike: sxc.hu)

Spomnimo: na referendumu, ki je potekal aprila 2012, ste se člani OZS odločali glede usode obveznega plačevanja članarine v OZS. Rezultati so pokazali, da niti tretjina članov z obveznim članstvom ne soglaša, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Oktobra 2012 je vlada potrdila spremembo Obrtnega zakona RS, s katerim bi uvedli prostovoljno članstvo v OZS. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s 1. 1. 2013, kar pa se ni zgodilo. O tem smo pisali tudi na našem portalu: Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Pred nekaj dnevi, 13. februarja 2013, je na seji Odbora za gospodarstvo potekala druga obravnava novele obrtnega zakona. Z devetimi glasovi za in šestimi proti so podprli predlog novele, ki bo obravnavana na redni seji Državnega zbora med 4. in 11. marcem. Odbor za gospodarstvo je sprejel tudi nekatera dopolnila.

V primeru, da poslanci sprejmejo predlog spremembe zakona, bo ta v veljavo stopil najhitreje čez devet mesecev, torej ne prej kot decembra 2013. Medtem bo plačevanje članarine v OZS za obrtnike še vedno obvezno.

Po sprejetju zakona lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje tega na prostovoljni osnovi. Predvidoma bo predhodno obdobje za uvedbo prostovoljnega članstva trajalo 9 mesecev in ne več 3 mesece, kot je bilo sprva predvideno.

Višina mesečne članarine v OZS

Članarina je zaenkrat obvezna za člane s statusom fizične ali pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, pa tudi za obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja.

Višina mesečne članarine znaša:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: OZS

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje