Članstvo v OZS obvezno vsaj še do konca leta

Že aprila 2012 ste se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali glede usode obveznega plačevanja članstva v OZS, poslanci pa novele Obrtnega zakona še kar niso sprejeli. V najboljšem primeru boste obrtniki dolžni plačevati članarino še vsaj do konca leta.

Spomnimo: na referendumu, ki je potekal aprila 2012, ste se člani OZS odločali glede usode obveznega plačevanja članarine v OZS. Rezultati so pokazali, da niti tretjina članov z obveznim članstvom ne soglaša, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Oktobra 2012 je vlada potrdila spremembo Obrtnega zakona RS, s katerim bi uvedli prostovoljno članstvo v OZS. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s 1. 1. 2013, kar pa se ni zgodilo. O tem smo pisali tudi na našem portalu: Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Pred nekaj dnevi, 13. februarja 2013, je na seji Odbora za gospodarstvo potekala druga obravnava novele obrtnega zakona. Z devetimi glasovi za in šestimi proti so podprli predlog novele, ki bo obravnavana na redni seji Državnega zbora med 4. in 11. marcem. Odbor za gospodarstvo je sprejel tudi nekatera dopolnila.

V primeru, da poslanci sprejmejo predlog spremembe zakona, bo ta v veljavo stopil najhitreje čez devet mesecev, torej ne prej kot decembra 2013. Medtem bo plačevanje članarine v OZS za obrtnike še vedno obvezno.

Po sprejetju zakona lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje tega na prostovoljni osnovi. Predvidoma bo predhodno obdobje za uvedbo prostovoljnega članstva trajalo 9 mesecev in ne več 3 mesece, kot je bilo sprva predvideno.

Višina mesečne članarine v OZS

Članarina je zaenkrat obvezna za člane s statusom fizične ali pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, pa tudi za obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja.

Višina mesečne članarine znaša:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: OZS

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje