Članstvo v OZS obvezno vsaj še do konca leta

Že aprila 2012 ste se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali glede usode obveznega plačevanja članstva v OZS, poslanci pa novele Obrtnega zakona še kar niso sprejeli. V najboljšem primeru boste obrtniki dolžni plačevati članarino še vsaj do konca leta.

Spomnimo: na referendumu, ki je potekal aprila 2012, ste se člani OZS odločali glede usode obveznega plačevanja članarine v OZS. Rezultati so pokazali, da niti tretjina članov z obveznim članstvom ne soglaša, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Oktobra 2012 je vlada potrdila spremembo Obrtnega zakona RS, s katerim bi uvedli prostovoljno članstvo v OZS. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s 1. 1. 2013, kar pa se ni zgodilo. O tem smo pisali tudi na našem portalu: Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Pred nekaj dnevi, 13. februarja 2013, je na seji Odbora za gospodarstvo potekala druga obravnava novele obrtnega zakona. Z devetimi glasovi za in šestimi proti so podprli predlog novele, ki bo obravnavana na redni seji Državnega zbora med 4. in 11. marcem. Odbor za gospodarstvo je sprejel tudi nekatera dopolnila.

V primeru, da poslanci sprejmejo predlog spremembe zakona, bo ta v veljavo stopil najhitreje čez devet mesecev, torej ne prej kot decembra 2013. Medtem bo plačevanje članarine v OZS za obrtnike še vedno obvezno.

Po sprejetju zakona lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje tega na prostovoljni osnovi. Predvidoma bo predhodno obdobje za uvedbo prostovoljnega članstva trajalo 9 mesecev in ne več 3 mesece, kot je bilo sprva predvideno.

Višina mesečne članarine v OZS

Članarina je zaenkrat obvezna za člane s statusom fizične ali pravne osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost v Republiki Sloveniji kot obrtno, obrti podobno ali domačo in umetnostno obrt, pa tudi za obrtne zadruge in oblike njihovega združevanja.

Višina mesečne članarine znaša:

  • 10 EUR za osebno opravljanje dejavnosti domače in umetnostne obrti;
  • 20 EUR za s.p. in gospodarske družbe brez zaposlenih;
  • 30 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo do 3 zaposlene;
  • 40 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo od 3 do 10 zaposlenih;
  • 50 EUR za s.p. in gospodarske družbe, ki imajo 10 in več zaposlenih.

Vir: OZS

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje