Coworking: 5 prednosti dela v skupnih pisarnah

Avtor — 07.10.2015
Še nedavno je bil izraz coworking v slovenskem podjetniškem svetu še povsem neznan. Danes je drugače, saj coworking ali delo v skupnih pisarnah predstavlja vsakodnevni ritual številnih podjetnikov, ki so že uvideli prednosti takšnega načina opravljanja dela.
Coworking: 5 prednosti dela v skupnih pisarnah

Coworking: 5 prednosti dela v skupnih pisarnah (Vir slike: Pixabay.com)

Predvsem mali podjetniki in startup podjetniki so tisti, ki se najpogosteje poslužujejo dela v coworkingu. Na ta način prihranijo pri stroških, saj se znesek za najem skupne pisarne razdeli med večje število podnajemnikov. A prihranek denarja ni edina prednost. Teh je precej, poglejmo si, za kaj gre. 

Osamljena kosila nenadoma postanejo redkost

Veliko podjetnikov, ki svojega dela ne opravljajo v coworkingu, delovne dneve preživlja osamljeno – delajo od doma, iz bližnje kavarne ali pa iz javne knjižnice. Pri tem le redko spregovorijo s komerkoli. 

Povsem drugače je s coworkerji – podjetniki, ki delo opravljajo v skupnih pisarnah. Ti uživajo v dobri družbi, ki jim omogoča nešteto možnosti za izmenjavanje koristnih informacij, sami lahko pomagajo pri področjih, kjer so najboljši, in dobijo pomoč na tistih področjih, kjer jo potrebujejo. Tudi njihov čas za kosilo je koristno porabljen, saj ne predstavlja več zgolj obveze, temveč dragocen čas za druženje s podobno mislečimi podjetniki.

“Najem delovnega mesta je idealna rešitev za mala podjetja, ki imajo le enega ali nekaj zaposlenih in ne potrebujejo svoje pisarne. Bistveno bolje od dela doma, odpadejo solo kosila, pa še ugodno je.” ~ Dejan Murko, NiteoWeb d.o.o., član MP coworkinga

Sklenejo se lahko novi posli s coworkerji iz drugih podjetij

Mreženje je zagotovo ena največjih prednosti dela v skupnih pisarnah, a nemalokrat se zgodi, da vodi še korak dlje: do sklenitve novih poslov s coworkerji, ki delajo v drugem podjetju, na drugem področju. Iščete programerja, ki bi vam pomagal pri projektu? Ali pa dizajnerja, ki bi oblikoval vašo novo spletno stran? Ozrite se po pisarni in povsem verjetno je, da boste to, kar iščete, našli prav za sosednjo mizo. 

Za pisarniške pripomočke in drobnarije poskrbi ponudnik sam

Večina coworking ponudnikov v svojo ponudbo vključuje tudi souporabo različnih pisarniških pripomočkov, kot so na primer spenjači, škarje, kuverte, lepila… To pomeni, da so lahko najemniki skupnih pisarn povsem brez skrbi in se osredotočijo le na svoj posel. 

Vse je že priskrbljeno: internet, printer, spenjači in podobne malenkosti, na voljo je sejna soba, parkirišče pred pisarno, kjer se vedno najde prostor.” ~ Tomaž Štucin, Popolna trgovina d.o.o., član MP coworkinga

Coworking lahko raste skupaj s podjetjem

Veliko mladih podjetij, predvsem je govora o startupih, si nakupa lastnih prostorov preprosto ne more privoščiti. In tudi v primeru, da se vendarle odločijo za nakup, je le vprašanje časa, kdaj se bo ekipa povečala in “prerasla” svoje pisarne. V coworkingu tovrstnih težav ni: najemniška pogodba ponavadi omogoča enostavno prekinitev, kar pomeni, da lahko podjetje v zelo hitrem času poišče večje, bolj primerne prostore, če je to potrebno.

Coworking seveda ni za vsakogar, toda za samozaposlene, freelancerje ali startupovce predstavlja odlično odskočno desko v uspešno prihodnost. Prednosti so namreč precejšnje in na posameznika pozitivno vplivajo tudi na zasebnem, ne le službenem področju. 

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>