Crowdfunding platforma Companisto se širi po Evropi

Avtor — 21.03.2014
Companisto, nemška crowdfunding platforma, ki donatorjem omogoča, da v zameno za denarna sredstva postanejo lastniki deleža v mladem podjetju, se širi. Kmalu ne bo več omejena zgolj na startupe iz Nemčije, temveč bo sodelovanje omogočeno podjetjem iz celotne Evrope.
Crowdfunding platforma Companisto se širi po Evropi

Crowdfunding platforma Companisto se širi v Evropi (Vir slike: companisto.com)

Companisto, nemška crowdfunding platforma, ki donatorjem omogoča, da v zameno za denarna sredstva postanejo lastniki deleža v mladem podjetju, je pred kratkim naznanila širitev iz domače Nemčije v preostalo Evropo. Ena največjih platform v Evropi na področju lastniškega crowdfundinga je z novo spletno stranjo, ki omogoča spremljanje tako v angleškem kot tudi nemškem jeziku, sedaj na voljo startupom iz celotne Evrope ter investitorjem iz celega sveta.

Doslej je preko Companisto denarna sredstva uspešno pridobilo že 26 mladih podjetij, ki so skupno zbrala preko 4,6 milijona evrov. Investitorji, ti prihajajo iz več kot 39 držav, so s svojim vložkom pridobili delež v izbranem podjetju, kar je tudi glavna lastnost, po kateri se Companisto razlikuje od večine crowdfunding platform, kot sta na primer Kickstarter ali Indiegogo. 

Širitev mlade, še ne dve leti stare platforme, ki sta jo v 2012 ustanovila odvetnika David Rhotert in Tamo Zwinge, se dogaja tri mesece po tem, ko je njen britanski tekmec Seedrs razširil svoje poslovanje po celotni Evropi. Podobno kot Seedrs se tudi Companisto močno trudi, da bi investitorjem olajšal postopek pridobivanja lastništva v podjetju po izvedeni transakciji, a ima pred tekmecem pomembno prednost, saj nemška zakonodaja na tem področju še zdaleč ni tako stroga kot britanska. 

Preberite članek: Množično financiranje (crowdfunding) >>

Še ena izmed bistvenih prednosti Companista je, da omogoča izredno hitro registracijo novih investitorjev. Ti namreč za vnos vseh potrebnih podatkov potrebujejo le tri minute časa, nato pa že lahko sodelujejo in investirajo brez omejitev. Nasprotno pa mnogi drugi evropski tekmeci za pošiljanje in verifikacijo pisnih pogodb potrebujejo več dni.

Investitorji lahko preko Companista v mlada podjetja vložijo od 5 do 100 tisoč evrov. Do danes je to storilo že 15.600 posameznikov, gotovo pa se bo število le-teh še močno povečalo sedaj, ko so padle tudi geografske meje za investitorje. Najverjetneje pa lahko že kmalu pričakujemo tudi prihod takšnega startupa, ki bo presegel trenutna rekorderja, startupa BiteBoy in Wonderpots, ki sta zbrala več kot 500 tisoč evrov.

Vir: Gigaom.com

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje