Danes je dan varne rabe interneta

Avtor Borut Borštnik — 10.02.2009
Komentiraj!
Ob svetovnem Dnevu varne rabe interneta se v slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si posvečamo boju proti spletnemu (in mobilnemu) nadlegovanju. Letošnji slogan nosi sporočilo: Spletno nadlegovanje ni zabavno. Ustavimo ga!
Danes je dan varne rabe interneta

MP Podpira dan varne rabe interneta.

Mladi imajo na spletu občutek svobode in anonimnosti; pogosto lahko v vseh možnostih, ki jih ponuja splet, celo bolje izrazijo samega sebe kot v resničnem življenju. Včasih pa je lažni občutek anonimnosti tudi vzrok za neprimerno vedenje na spletu.

Evropske raziskave so pokazale, da so otroci žrtve nasilja na internetu pogosteje s strani svojih vrstnikov kot odraslih neznancev. Otroci se prej spleta žalijo, norčujejo in ustrahujejo drug drugega. S pomočjo vse bolj zmogljivih sodobnih telefonov sami ustvarjajo neprimerne in nezakonite vsebine: snemanje pretepa v šoli, objava intimnih posnetkov nekoga. Pogoste so tudi kraje gesel in prevzem identitete ter pisanje in objavljanje neprimernih vsebin v tujem imenu. Strokovnjaki so ugotovili, da otroci virtualno nasilje dojemajo nekako zlahka, kot nedolžno šalo, saj se vse dogaja za zasloni in žrtvi ne gledajo v oči.

Zato je pomembno, da mlade spomnimo, da je spletno nadlegovanje nedopustno in jih usmerimo v to, da postanejo odgovorni in etični uporabniki novih tehnologij. Obenem pa svetujemo tistim, ki so žrtve tovrstnega nasilja, naj pošiljatelje blokirajo, shranijo dokaze nadlegovanja in čim prej povedo odraslemu, ki jim lahko pomaga.


Več informacij na www.safe.si.

Prijavi se na e-novice!