Danes so v ekonomiji drugačne razmere kot v preteklosti

Gospodarsko stanje zadnje čase povzroča precej skrbi in ljudje se bojijo, da se bo ponovila zgodovina najhujših zlomov iz preteklosti. V industriji tehnologije se je najhujši zlom zgodil leta 2001, vendar so danes razmere na trgu drugačne kot takrat.
Danes so v ekonomiji drugačne razmere kot v preteklosti

Tehnološka industrija je danes bolj varna kot pred leti.

Leto 2001 je bilo za tehnološko industrijo katastrofalno, saj so se slabe novice pojavljale na vseh področjih. Danes je stanje precej drugačno. Tehnologija je postala sestavni del poslovanja podjetij in naših življenj. Trenda managementa inovacij in utrjevanja tehnologije bosta poskrbela, da to področje ne bo podleglo pritiskom recesije.

Vodilni na tem trgu imajo zaradi preteklih uspehov na voljo dovolj sredstev za investicije. Google ima npr. na voljo 14 milijard in Apple 24 milijard dolarjev. Vendar so podjetja, predvsem mlada podjetja, ki so odvisna od investitorjev in tudi večja podjetja, ki beležijo izgube, zaradi nizkih cen delnic postala tarče za prevzeme. Ti se že dogajajo. IBM je npr. prevzel podjetje Cognos, Yahoo je prevzel Maven Networks in še nekaj drugih. Ta trend se bo verjetno v prihodnosti nadaljeval, saj imajo tudi mlada podjetja od tega koristi, ker lahko tako podaljšajo življenje svojih tehnoloških projektov. Priključitev jim pomaga preživeti in ohraniti konkurenčnost.

Za preživetje pa je potrebno tudi dobro vodenje organizacije in inoviranje v podjetju. V Googlu so po teh napotkih uvedli model managementa imenovan 70/20/10, kjer delavci 70 odstotkov časa posvetijo svojim osnovnim delovnim nalogam, 20 odstotkov sorodnim projektom, ki lahko pripeljejo do novih proizvodov in 10 odstotkov ustvarjalnim projektom, ki nimajo povezave z njihovim delom. Ta model se vse bolj uporablja, saj je njegov namen kvaliteta in ne le količina rezultatov.

Spremembe je mogoče uvesti tudi na področje strategij dobavne verige. Zmanjšanje števila dobaviteljev naj bi olajšalo nadzor in znižalo stroške poslovanja, vendar nekateri strokovnjaki menijo, da je boljše povečati število zunanjih ponudnikov. Primer za to je hongkonško podjetje Li & Fung, ki nima v lasti nobene tovarne, a je v letu 2007 s pomočjo kompleksne mednarodne dobavne verige, vseeno zaslužilo 14 milijard dolarjev. Preoblikovanje tradicionalnih procesov tako lahko hitro pospeši proizvodnjo, zanašanje na zunanje partnerje pa omogoči podjetju, da se osredotoči na razvoj svojih glavnih prednosti.

V teh časih je uporabna še strategija za zniževanje stroškov imenovana 80/20. Tu mora podjetje ugotoviti s katerimi strankami ustvari 80 odstotkov dobička in kateri deli podjetja ustvarijo 80 odstotkov celotne vrednosti. Nato dela na tem, da bo obdržalo teh 80 odstotkov, preostalih 20 odstotkov pa lahko ukine. S tem bo podjetje ohranilo najboljše kar ima in znižalo stroške.

Prihodnje leto za tehnološko industrijo najbrž res ne bo najboljše, vendar se ni treba bati, da se bo ponovilo leto 2001, saj je ta industrija danes veliko bolj zrela in močna in je od nje odvisna tudi svetovna ekonomija. Ob upoštevanju nasvetov pa bodo podjetja imela še več možnosti.

Vir: VentureBeat

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje