Davek od dohodkov pravnih oseb ostaja na 17 %

Davčna reforma, sprejeta l. 2006, je predvidevala postopno znižanje davčne stopnje davka od dohodkov pravnih oseb s 25 % na 15 % do 2015. Po mnenju Ministrstva za finance RS luknja v proračunu ne omogoča takšnega znižanja, zato predlog novele ZDDPO določa zamrznitev davčne stopnje na 17 %.
Davek od dohodkov pravnih oseb ostaja na 17 %

Davek od dohodkov pravnih oseb ostaja na 17 %. (Vir slike: sxc.hu)

Razlogi za sprejem novele zakona

Namen davčne reforme iz leta 2006 v zvezi z davčno stopnjo je bil predvsem zagotoviti dodatna prosta sredstva zlasti tistemu delu gospodarstva, ki v oteženih gospodarskih razmerah posluje pozitivno, in s tem omogočiti, da ta dodatna sredstva usmeri v povečanje gospodarske aktivnosti.

Zaradi poslabšanja javnofinančnega položaja Slovenije in pesimističnih napovedi gospodarske rasti za leto 2013 je vlada začela iskati nove oziroma dodatne javnofinančne vire. Nadalje so bila v luči globalnega dogajanja na ekonomskem in finančnem področju oblikovana priporočila mednarodnih organizacij, kot je npr. OECD, da bi Slovenija morala razmisliti o zaustavitvi zniževanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, saj je davčna osnova okrnjena, zlasti kot posledica davčnih olajšav, ki so se s prejšnjo novelo Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb RS (ZDDPO-2H) povišale.

V pomladanski (2013) napovedi gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj RS (UMAR) je ugotovljeno, da se je gospodarska aktivnost v Sloveniji po dveh letih skromne rasti v letu 2012 znižala za 2,3 %. Kot glavni razlog za zniževanje gospodarske aktivnosti je izpostavljen izrazit padec domače potrošnje. Poleg navedenega so se obeti gospodarske rasti za Republiko Slovenijo za leto 2013 v zadnjih mesecih izrazito poslabšali. UMAR, Banka Slovenije in tudi Evropska komisija v zadnjih napovedih predvidevajo, da bo obseg krčenja slovenskega gospodarstva v letu 2013 višji od predhodno predvidenega in da bo predvidena rast slovenskega gospodarstva v letu 2014 šibkejša, kot je bilo predhodno predvideno. V primeru uresničitev tovrstnih napovedi bo to neposredno vplivalo na povišanje javnofinančnega primanjkljaja in na povišanje javnega dolga.

Primerjava z nekaterimi drugimi članicami EU

Davek od dohodkov pravnih oseb je na Nizozemskem odvisen od višine dobička. Na dobiček v višini 200.000 EUR ali manj se davek plača po stopnji 20 %, presežek dobička pa je obdavčen po stopnji 25 %. Splošna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb na Češkem znaša 19 %. Dobiček investicijskih skladov, vzajemnih skladov in pokojninskih skladov, vključno s kvalificiranimi skladi s sedežem v drugih državah članicah EU, na Norveškem in v Islandiji, je obdavčen po posebni stopnji v višini 5 % (0 % od 1. januarja 2015).

Finančne posledice

Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bo zamrznitev davčne stopnje ob upoštevanju makroekonomskih razmer v prihodnjem letu državnemu proračunu prinesla za približno 22 milijonov evrov več prihodkov, v letu 2015 pa še dodatnih 25 milijonov evrov.

Oceno finančnih posledic predlagane spremembe davčne stopnje je ministrstvo pripravilo na preliminarnih podatkih iz obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2012. Učinek na prihodke v državnem proračunu, merjen po denarnem toku, se pokaže s približno enomesečnim zamikom, kar pomeni, da bo ohranitev davčne stopnje na ravni 17 odstotkov za prihodke državnega proračuna v letu 2014 pomenila približno 22 milijonov evrov več prihodkov, v letu 2015 pa še dodatnih 25 milijonov evrov.

Viri:

  • E-uprava
  • Dnevnik
  • Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb RS (EVA: 2013-1611-0057)
Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Predavanje: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Predavanje: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje