Delate preveč ali premalo?

Podjetnik ne pozna delovnika od osmih do štirih, večina izmed njih niti ne pozna vikenda. Kljub temu, da so podjetniki sami svoji gospodarji in si lahko urnik prilagajajo po svojih željah, to še ne pomeni, da delajo kaj manj. Ravno obratno! To največkrat pomeni, da delajo preveč.
Delate preveč ali premalo?

Delate preveč ali premalo? (Vir slike: sxc.hu)

Kot smo omenili, obstaja velika verjetnost, da bo podjetnik delal preveč in tako zanemarjal svoje zasebno življenje. Obstaja pa tudi verjetnost, da bo delal premalo in s tem ne bo izkoristil vseh potencialov posla. Kako torej delati ravno prav – ne preveč in ne premalo?

Naj vam pomagamo z naslednjimi tremi nasveti:

1. Prednost

Zastavite si razumne cilje, ki se ujemajo z vašimi željami in nameni. Kaj vam največ pomeni? Čemu morate posvetiti več časa? Kakšen je najboljši način, da poiščete ravnovesje med tem, kar želite in tem, kar morate?

2. Spremljajte napredek

Vodenje uspešnega podjetja ni zgolj filozofija, treba je sprejemati tudi težke odločitve. Ena izmed takšnih je tudi, koliko časa boste posvetili svojemu poslu in koliko časa svojemu zasebnemu življenju (družini, prijateljem, športnim aktivnostim itd.).

Da boste našli pravo ravnovesje, je ključno, da si stvari beležite na dnevni ravni in tako neprestano spremljate napredek.

Samo predstavljajte si, kako težko bi se odločali, če ne bi imeli nobenih informacij. Na primer, če želite zaposliti novega delavca, morate vedeti, ali si ga sploh lahko privoščite. Prav tako vam bodo obširne informacije prišle prav pri nadziranju in vodenju obstoječih zaposlenih, saj boste lažje presodili, kje rabijo dodatno pomoč ali vzpodbudo.

3. Prosite za pomoč

Vaše največje bogastvo je vaša ekipa. Na drugem mestu so vaša predanost, strast in želja. Na tretjem mestu pa so vaši kolegi podjetniki.

Nikar se ne bojte vprašati za nasvet, lahko si celo poiščete mentorja.

Le kje boste našli boljši vir informacij kot pri kolegih podjetnikih, ki so določene stvari že izkusili in vam bodo svetovali iz prve roke.

Vprašajte kolege podjetnike, kako oni vodijo podjetje in skrbijo za njegovo rast, ne da bi to preveč vplivalo na njihovo zasebno življenje.

Bodite osredotočeni in ne zapravljajte dragocenega časa za nepomembna opravila

Za konec vam svetujemo, da ste osredotočeni na cilje in imate jasno določene prioritete. Na tak način boste svoj čas posvečali zgolj pomembnim nalogam in opravilom. Naj vam bo v spodbudo, da kljub temu, da podjetništvo zahteva ogromno od posameznika, lahko vedno najdete ravnotežje med uspešnim vodenjem poslov in zasebnim življenjem.

Vir: entrepreneur.com

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje