Delo od doma: Kako zveneti profesionalno v pižami?

Avtor Nejc Krumpačnik — 09.03.2010
Komentiraj!
Začeli ste se ukvarjati z manjšimi posli in pustili svojo redno službo. Dobro za vas! A čeprav zdaj delate doma, boste še vedno morali komunicirati s svojimi strankami. To še posebej velja za tiste, ki se ukvarjate s posli, zasnovanimi na storitvah. A bodite previdni. Delo doma lahko včasih postane preveč udobno.
Delo od doma: Kako zveneti profesionalno v pižami?

Kako delati od doma? (slika: smallbizbee)

Morda boste res sedeli za mizo in delali z računalnikom, vendar če bo vaša službena obleka flanelasta pižama in puhasti copati, boste kaj hitro pozabili, da imate opravka s profesionalci, ki pričakujejo, da bo tudi vaše delo vsaj toliko strokovno kot njihovo. Nekaj preprostih nasvetov vam bo pomagalo, da se dobro pripravite na konferenčne klice ter poskrbite, da vaš strokovni sloves ostane nepoškodovan.

Oblecite se

Nič ni narobe, če delate v trenirki ali celo v pižami, če vam tako ustreza. Saj vendar veste, da ste lahko prav tako ali pa še bolj produktivni v udobnih oblačilih kot v tesni pisarniški obleki. A ponavadi pomaga ohraniti profesionalno vedenje med telefonskimi pogovori s strankami prav to, da se spravite v dejanska oblačila, pa tudi če so to le kavbojke. To vas bo spomnilo, da vaš delovni dan ni le navaden dan, v katerem preživljate čas sami s svojim računalnikom, prav tako pa vam bo to tudi pomagalo, da boste ostali zbrani.

Spravite otroke iz sobe

Veliko ljudi začne z delom od doma, da bi preživeli več časa z otroki ali pa se preprosto izognili plačevanju vse predragega vrtca. Vse to ima smisel dokler ne pride do pomembnega klica ravno med tem, ko vaš otrok ponori. Jokajoč otrok v ozadju lahko vašo stranko namreč spravi v dvome, ali ste vi prava oseba za njen projekt ali ne.

Seveda so vaši otroci pomembni, a prav tako je pomemben tudi vaš posel in stranke si zaslužijo vso vašo pozornost med telefonskim klicom. Zato je pomembno, da poskrbite, da se vaš delovni čas ujema s časom, ko vaš otrok spi ali je v šoli. Če vam to ne ustreza, pa prosite prijatelja ali člana družine, naj med vašim delom zaposli otroke.

Ne jejte

Zgodilo se vam bo, da bo vaša stranka na voljo za pomemben telefonski pogovor ravno med vašim odmorom za malico. Zato morda mislite, da ni nič narobe, če si med telefoniranjem privoščite sendvič, saj vas tako ali tako ne more videti. To je res, ampak z zvoki žvečenja hrane in oblizovanja ustnic se vašemu sogovorniku zagotovo ne boste prikupili.

Ker stranka po telefonu ne more videti vas ali vaše telesne mimike, je edino, po čemer si lahko ustvari sliko o vas, vaš glas. Zato ga nikar ne popačite s hrano, kamor prav tako spadajo žvečilni gumiji in bonboni. Namesto tega si lahko privoščite kozarec vode, a nikakor hrane. Nikoli.

Ugasnite televizijo

Nekateri ljudje preprosto potrebujejo zvok televizije ali radia, da lahko opravljajo svoje delo. Morda vas to res ne bo motilo, a zagotovo bo motilo tistega na drugi strani telefonske linije, ki mora jasno slišati kaj govorite. Če bo vaša stranka v ozadju slišala Oprah, verjemite, da se bo začela spraševati, če ste sploh zmožni opraviti kakšno delo. Zato poskrbite, da bo vaše delovno okolje tiho, obnašajte se profesionalno in vašim strankam nikoli ne bo potrebno izvedeti, da delate v pižami.

 

Vir: smallbizbee

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!