Deloitte raziskava: plačevanje s pametnimi telefoni v porastu

V primerjavi z lanskim letom se bo plačevanje s pametnimi telefoni povečalo za kar 1000 odstotkov. Leto 2015 bo, napoveduje Deloitte, prelomno z vidika plačevanja s pametnimi telefoni. Spremembe prihajajo tudi na področju založništva.
Deloitte raziskava: plačevanje s pametnimi telefoni v porastu

Kakšne so napovedi 14. poročila Deloitte Global (Vir slike: YouTube).

Kot vsako leto Deloitte Global ob začetku leta objavi raziskavo – tokrat že 14., s področja TMT, tehnologij, medijev in telekomunikacij. Ta nudi vpogled v glavne trende v industriji tehnologij, medijev in telekomunikacij v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Lani, poudarjajo pri Deloittu Global, je bil zaznan precejšen odmik od desetletnega trenda konzumeracije informacijskih tehnologij med potrošniki, na primer skromen sprejem nosljive tehnologije, kot so pametna očala. Tudi letos temu segmentu napoveduje nadaljnjo rast, obenem tudi 3D tisku, brezpilotnih letal in internetu stvari.

Kaj bo zaznamovalo leto 2015?

Letos bodo podjetja nabavila, plačala in uporabila več kot 60 odstotkov od skupno milijarde brezžičnih naprav, namenjenih IoT. Strojna oprema, namenjena internetu stvari, naj bi letos dosegla vrednost 10 milijard dolarjev na globalni ravni, napovedujejo. Prav tako bo narasla uporaba dronov v industrijske in civilne potrebe. Prodaja nevojaških brezpilotnih letal bo po napovedih Deloiite Global leta 2015 znašala 300 tisoč enot, s čimer se bo njihovo število povečalo na več kot milijon. Največjo vrednost bodo, kljub temu da bodo več kot polovico kupcev predstavljali potrošniki, ustvarila podjetja.

Svetla prihodnost tudi za 3D tisk

Letos bo na globalni ravni prodanih okoli 220 tisoč 3D tiskalnikov v vrednosti 1,6 milijarde dolarjev. Okoli 80 odstotkov vseh tovrstnih tiskalnikov bo v rokah podjetij in ne zasebnih uporabnikov. Pričakujejo manjšo revolucijo na podjetniškem trgu.

Bo baterija zdržala?

Eno od ključnih vprašanj vsakega, ki se podaja na lov za novim pametnim telefonom, je, koliko je vzdržljiva baterija ogledanega telefona. Ta kriterij bodo tudi v bodoče ostal eden od glavnih pri izbiri novega pametnega telefona. Veliko napredka pri baterijah ne bo – po ocenah Deloitta bo prišlo do skromnega napredka z največ 5-odstotnim povečanjem kapacitete oziroma miliamperov na uro (mAh) glede na model enakih dimenzij in napetosti iz leta 2014.

Razmišljate o lokacijah Klikni in prevzemi?

Število lokacij Klikni in prevzemi bo v Evropi v letošnjem letu doseglo pol milijona, v primerjavi z letom 2014 gre za 20-odstotno povečanje. Če razmišljate o novi lokaciji, je ta odločitev vsekakor dobrodošla.

Generacija Y bo tudi letos v Severni Ameriki glavni uporabnik TMT. Za tradicionalne in digitalne vsebine bo v povprečju namenila 750 dolarjev po osebi, največ za plačljive TV vsebine, glasbene vsebine, računalniške igrice, knjige, prenos športnih dogodkov v živo, pretočne video posnetke in tiskano časopisje.

Tisk še zdaleč ni mrtev, vsaj z vidika knjig. Letos bo prodaja tiskanih knjig za petkrat presegla prodajo e-knjig. Knjige bodo v večji meri kupovali mladi med 18 in 34 let, ter starejši ljudje.

Plačevanje s pametnimi telefoni v trgovinah

Pričakujejo, da bo konec letošnjega leta zaznamovan s preobratom v uporabi mobilnih telefonov pri plačevanju v trgovinah po vsem svetu. To bo prvo leto izpolnitve predpogojev za masovno uporabo te tehnologije. Leta 2015 bo približno deset odstotkov vseh pametnih telefonov na svetu uporabljenih za plačevanje v trgovinah vsaj enkrat mesečno. Za te namene je bilo v lanskem letu uporabljenih manj kot pol odstotka od okoli 450 milijonov pametnih telefonov. Pri uporabi so prednjačili Japonci.

Kako velik je trg pametnih telefonov, kaže tudi napoved, da bo v letu 2015 prodanih 1,35 milijarde pametnih telefonov. Od tega bodo več kot milijardo kupili nov model uporabniki, ki pametne telefone že imajo. Cikel nadgradnje pametnih telefonov bi se lahko podaljšal, pri čemer bodo velikost zaslona, hitrost, spomin, programska oprema in dizajn še vedno glavni motiv za zamenjavo pametnega telefona.

Za približno dva odstotka bo zrastlo tudi število gospodinjstev s širokopasovnim internetom na svetovni ravni, in sicer na 725 milijonov. Povprečna hitrost širokopasovne povezave se bo v večini držav povzpela za 20 odstotkov. Se bo pa letos še povečal razkorak med uporabniki z najhitrejšo širokopasovno povezavo in tistimi z osnovno hitrostjo.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje