Dober posel: iQpon je prvi, ki je dobil investicijo

Včeraj smo bili priča prvi investiciji v oddaji Dober posel! Investitor Branko Drobnak je bil tisti, ki se je najdlje potegoval za produkt z imenom iQpon. Dogovorili so se za 30 odstotni delež v zameno za 60 tisoč evrov investicije.
Dober posel: iQpon je prvi, ki je dobil investicijo

Dober posel: iQpon je prvi, ki je dobil investicijo (Vir slike: sxc.hu)

Sprva je mobilno aplikacijo iQpon predstavil podjetnik Marko Zalokar, a se je nekoliko zmedel ob vprašanju investitorjev, kakšen je “burn rate” v podjetju. Že je kazalo, da je z nepoznavanjem osnovnih podjetniških izrazov napravil usodno napako, saj je za nasvet povprašal svojega poslovnega partnerja Dejana Davidoviča, ki je stal v ozadju in ni sodeloval pri predstavitvi. Le-ta je nato tudi sam stopil pred investitorje in jim suvereno podal odgovore, ki so jih želeli slišati.

Začela so se pogajanja. Podjetnika sta za 15 odstotni delež v podjetju zahtevala 60 tisoč evrov investicije, kar se je prav vsem izmed investitorjev zdelo pretirano. Na koncu so se z investitorjem Brankom Drobnakom dogovorili za 30 odstotni delež za željenih 60 tisoč evrov investicije.

Preberite si intervju z ekipo iQpon >>

Kaj iQpon sploh je? Gre za mobilno aplikacijo, ki uporabnikom omogoča popuste in se že aktivno uporablja v treh državah: v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Ponudniki popustov za uporabo aplikacije plačujejo od 190 do 900 evrov mesečne članarine, za uporabnike pa je namestitev aplikacije brezplačna. V enem letu je aplikacija že pridobila prek 50 tisoč uporabnikov, največ na Hrvaškem.

Podjetnika nameravata investicijo porabiti za razvoj nove aplikacije, ki bi vsebovala drugačen koncept, izdelava pa bi trajala okoli 4 mesece.

In še nekaj besed o ostalih poslovnih idejah, predstavljenih v oddaji Dober posel:

1.  Ideja: Zdravilne gobe: Andrej Gregori prihaja iz Zavoda za naravoslovje. Investitorjem je predstavil zdravilne gobe, ki se uporabljajo za krepitev imunskega sistema, zniževanje holesterola in druge bolezni, sam pa njihove zdravilne učinkovine že trži v obliki tablet, čajev in tinktur. Od investitorjev je želel pridobiti 70 tisoč evrov investicije v zameno za 30 odstotkov novonastalega podjetja. V lanskem letu je sicer že imel za 80 tisoč evrov prodanih izdelkov, a so ga investitorji zavrnili eden za drugim, češ, da v resnici išče ekipo, ne pa denarja.

2.  Ideja: Nosilec koles: Karlo Lovrič je pred investitorje prinesel izdelek, ki služi kot nosilec koles za v avto. V zameno za 25 tisoč evrov je ponudil 25 odstotni delež v družbi. Denar (10 tisoč evrov) bi porabil za izdelavo tisočih izdelkov, s katerimi bi skušal prodreti na trg – veleprodajna cena izdelka bi bila okoli 25 evrov, maloprodajna pa okoli 50 evrov. Investitorji se z njim niso strinjali in so ga zavrnili.

3.  Ideja: Happy drive: Tomaž Režek iz okolice Ljubljane je iskal investicijo v višini 150 tisoč evrov za 15 odstotni delež v družbi. Happy drive je inovativen projekt za prevoz otrok na izlete in po vsakdanjih opravkih, spletna stran pa omogoča staršem natančen vpogled v to, kje se njihov otrok trenutno nahaja. Denar bi porabili za razvoj spletnih aplikacij (60 tisoč evrov), ostalo pa za marketing, licenciranje in patentiranje. Trenutno imajo že okoli 50 strank. Investitorjem se je ideja zdela všeč, a projekt je bil zanje nekoliko preveč optimističen, zato so odstopili.

5. ideja: Prenosni prtiček s priborom: Matej Cerovšek je za svoj produkt zahteval 20 tisoč evrov in ponudil 16 odstotni delež v družbi. Gre za prenosni pogrinjek, ki je hkrati tudi prtiček z žepom za pribor. Izdelek cilja predvsem na restavracije in lokale, ki bi tako tudi zmanjšali odpadke. Zagotovljenih ima že 44 naročil, kljub temu pa investitorjev ni prepričal in so prav vsi odstopili.

Preberite tudi povzetek 1. oddaje: Dober posel: 6 zanimivih idej, a brez investicije in 2. oddaje: Dober posel: Tudi tokrat brez investicije

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

30.03.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje