Dober posel: Videli smo kar nekaj zanimivih idej

Včeraj smo v oddaji Dober posel videli 6 novih poslovnih idej: plavajočo restavracijo, zamisel o energetski prenovi objektov, zanimive okvirje za LCD zaslone, projekt za poslovno-trgovski center Krško, pametne hiše, pa tudi slaščice za alergike in diabetike.

1. ideja: Plavajoča restavracija: Prva je pred investitorje stopila Irena Fonda in jim predstavila svojo zamisel o edinstveni plavajoči restavraciji, ki bi se razprostirala na površini 400 kvadratnih metrov – na plavajočih splavih sredi morja. Za 49 odstotni delež v novonastalem podjetju je zahtevala 450 tisoč evrov denarnega vložka. Investicijo bi porabila predvsem za predelavo splavov, ki jih že imajo narejene. Investitorji so bili mnenja, da gre bolj za promocijo že uveljavljene blagovne znamke, ter poudarili nizko donosnost restavracije, zato so vsi odstopili.

2. ideja: Energetska obnova objektov: Drugi se je gledalcem in investitorjem predstavil Admir Latić, ki je bil lani razglašen za mladega podjetnika leta! Za 30 odstotni delež v podjetju, ki že ima stranke in prihodke vsako leto poveča za najmanj 100 odstotkov, je zahteval 250 tisoč evrov. Pridobljeno investicijo bi porabili za certificiranje že izdelanih produktov in masovni marketing. Njegov, nekoliko agresiven pristop, investitorjev ni prepričal, zato so eden za drugim odstopili. Glede svojega nastopa je na koncu povedal: “To je moj način, ki odraža tudi našo energijo, ki je vidna tudi na tržišču.” Kar zagotovo drži, saj rezultati, ki jih je Latić dosegel kot podjetnik, niso zanemarljivi.

3. ideja: Okvirji za LCD zaslone: Saša Cilenšek je želel pridobiti investicijo za izdelavo okvirjev za LCD zaslone. V zameno za 20 odstotni delež v družbi je zahteval 20 tisoč evrov investicije. Okvirje bi lahko izdelal za približno 10 evrov, cena v maloprodaji pa bi se gibala pri 15 evrih. Čisti dobiček bi na prodan izdelek znašal le 1 evro, kar se je investitorjem zdelo premalo, zato so vsi odstopili.

4. ideja: Poslovno-trgovski center Krško: Roman Abram je pred investitorje stopil s projektom, ki je zaenkrat še v fazi priprave. Želi zgraditi poslovno-trgovski center v občini Krško, ki je tako rekoč nuja za mesto. Investitorji so njegov nastop označili za najvelikopoteznejši, zahteval je namreč kar 514 tisoč evrov za 49 odstotni delež v podjetju, a hkrati tudi najneoprijemljivejši, saj ni bil prepričan o donosnosti projekta, zato so vsi investitorji odstopili.

5. ideja: Pametni dom: Kot peti je nastopil Slavko Medimurec in predstavil svojo zamisel o pametnem domu z nizko energijsko potratnostjo. Zahteval je 210 tisoč evrov, višine deleža, ki ga bi ponudil v zameno, pa ni določil. Njegov projekt je namenjen predvsem osebam s težkimi oblikami invalidnosti, pa tudi inštitutom, bolnišnicam in šolam. Investitorji so ga eden za drugim zavrnili.

6. ideja: Peka slačic za alergike in diabetike: Zadnja se je predstavila slaščičarka Maja Križnar in za 25 odstotni delež v družbi zahtevala 30 tisoč evrov. Denar bi porabila za nakup dostavnega vozila, za najnujnejšo opremo v slaščičarni, certifikate in najem prostorov. Prodajala bi po celi Sloveniji, osredotočila bi se bolj na individualen pristop do strank, kar pa se je investitorjem zdelo preveč obremenilno za 2 zaposlena. Vsi so odstopili, kljub mnenju, da je šlo za enega najbolj pripravljenih projektov, ki so bili do sedaj predstavljeni, a številke so bile žal prenizke.

Preberite tudi povzetek 1. oddaje: Dober posel: 6 zanimivih idej, a brez investicije, 2. oddaje: Dober posel: Tudi tokrat brez investicije in 3. oddaje: Dober posel: iQpon je prvi, ki je dobil investicijo

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje