Dr. Edward de Bono na obisku v Sloveniji

Avtor — 12.09.2014
Dr. Edward de Bono je sloviti zdravnik in psiholog, ki se predstavlja kot razmišljevalec. Sodi med 50 najpomembnejših mislecev in 250 ljudi, ki so najbolj pripomogli človeštvu. Ker nas je naučil razmišljati… Razmišljati bolj osredotočeno, objektivno, celovito, kreativno in konstruktivno.
Dr. Edward de Bono na obisku v Sloveniji

Dr. Edward de Bono na obisku v Sloveniji! (Vir fotografije: osebni arhiv Nastje Mulej)

Obrnjeno naprej, k rešitvam (ne nazaj, k krivcem). Z upoštevanjem ostalih (ne s prevlado lastnega prav). Njegovih 83 knjig je prevedenih v več kot 40 jezikov, na svoji poti pa je svetoval največjim svetovnim korporacijam in vladam v več kot 50 državah.

S pomočjo 6 Klobukov do razrešitve perečega problema

In kako nam njegova tehnika 6 Klobukov razmišljanja lahko pomaga razrešiti pereč problem? »Če o perečem problemu razmišljamo sami, nam Klobuki pomagajo, da to delamo bolj sistematično in vodeno, ne da begamo od čustev do dejstev in od idej do obupa. Če pa o določeni zadevi, potrebni razrešitve, razmišljamo v timu, nam ta tehnika pomaga, da vsi istočasno razmišljamo v isto smer, s samo enim orodjem razmišljanja naenkrat,« pojasnjuje mag. Nastja Mulej, edina licencirana trenerka metod kreativnega razmišlja po dr. Edwardu de Bonu v naši državi.

Ko smo pred problemom, moramo torej najprej razmisliti, kaj je problem povzročilo (beli klobuk). Nato generirati ideje oziroma načine, kako bi lahko problem odpravili (zeleni klobuk). To bomo lažje naredili tako, da se bomo vsi skupaj trudili samo iskati možnosti, ne pa jih še začeli ocenjevati. Med vsemi predlogi moramo potem najti tistega, ki je nam vsem v timu najljubši (rdeči klobuk). In izbran(e) predlog(e) presojati – najprej z vidika prednosti in priložnosti (rumeni klobuk), nato z vidika slabosti in omejitev (črni klobuk). Vnaprej razmislimo, kako bi odpravili prej odkrita tveganja nove zamisli (zeleni klobuk) in se na nato odločili (rdeči klobuk). Na koncu bi sprejeli nek zaključek in se odločili o nadaljnjih korakih (modri klobuk).

Ko preseganje egotripa nadomesti spoštovanje do tima

»Če vsi istočasno razmišljamo v isto smer, se dopolnjujemo, ne nasprotujemo. S tem osredotočenim načinom razmišljanja postanemo veliko bolj objektivni in celoviti, rodi se veliko več svežih zamisli, ‘egotrip’ pa nadomesti spoštovanje do tima,« še pove Mulejeva (na sliki levo, osebni arhiv).

Vabljeni na seznanitev z načinom razmišljanja Edwarda de Bona, ki se dni mudi v Sloveniji:

  • v petek, 12.9. od 11.30 do 12.30 bo odgovarjal na vprašanja udeležencev na 4. konferenci o kreativnosti v MIKK-u v Murski Soboti, do 13.00 pa podpisoval knjige (podrobnosti)
  • v ponedeljek, 15.9. ob 12.00 bo odgovarjal na vprašanja novinarjev na novinarski konferenci v prostorih gostitelja, Sklada za razvoj kadrov in štipendije na Dunajski 22 v Ljubljani (3. nadstropje)
  • v torek, 16.9. ob 11.00 bo v parlamentu nagovoril poslance državnega zbora
  • v torek, 16.9. od 16.30 do 18.00 bo na OŠ Poljane v Ljubljani odgovarjal na vprašanja šolnikov (vabljeni pa tudi vsi ostali, ki vas zanimajo njegove metode neposrednega poučevanja osredotočenega in ustvarjalnega razmišljanja)
  • v sredo, 17.9. od 9.30 do 10.30 bo v Laškem govoril na 2. kadrovski konferenci Sklada za razvoj kadrov in štipendije (podrobnosti, program in prijave tukaj)
  • v četrtek, 18.9. od 12.00 do 13.00 bo, prav tako v Laškem, govoril na Posvetovanju zveze bibliotekarskih društev Slovenije( podrobnosti, program in prijave tukaj)

Oznake: