Dremež med delovnim časom je priporočljiv

Podjetja bi morala zaposlene spodbujati da si privoščijo počitek med delovnim časom. Dremež je močan vir konkurenčne prednosti - čeprav se lahko sliši kot precej za lase privlečena teorija, vam predstavljamo nekaj primerov, ki se izvajajo v praksi.
Dremež med delovnim časom je priporočljiv

Privoščite si kratek počitek med delovnim časom. (vir slike: http://www.sxc.hu/)

Avtor članka Zakaj bi morala podjetja vzpodbujati svoje zaposlene, da si privoščijo kratek dremež (angl. Why Companies Should Insist that Employees Take Naps) opisuje, kako mu je dremež pomagal, ko je doma pisal svojo knjigo. Knjigo je pisal zjutraj v treh sklopih po 90 minut in ko je dokončal zadnji sklop je bil tako psihično kot tudi fizično izžet. Ko je pojedel kosilo, si je vsakič privoščil dremež za približno 20 minut. Po počitku se je počutil pomlajenega in premogel več koncentracije za nadaljnje delo.

Sara Mednick, nekdanja raziskovalka na Harvardu, je raziskovala vpliv dremeža na sposobnost pomnjenja. Skupini A je dovolila približno eno urni dremež in nato primerjala podatke s skupino, ki ni imela počitka (skupina B). Razlike med skupinama so bile precejšnje, saj so si ljudje v skupini, ki je imela počitek zapomnili veliko več.

Tudi nekateri piloti si na dolgih poletih privoščijo kratek 30 minutni dremež, saj se na daljših letih njihove sposobnosti po počitku povečajo za 16 odstotkov. V nasprotnem primeru, ko si piloti ne privoščijo dremeža, pa se njihove sposobnosti za čas leta zmanjšajo za kar 34 odstotkov.

Najbolj primeren čas za dremež je med eno in tretjo popoldne, takrat naše telo najbolj potrebuje počitek. Najbolj primerna dolžina dremeža pa je 30 minut oz. manj, saj takšna dolžina zagotavlja, da ne padete v globlje faze spanja in se kasneje zbudite omotični.

Kljub različnim znanstvenim dokazom o pozitivnih učinkih dremeža, večina podjetij še vedno ne pusti svojim zaposlenim, da bi si med delovnim časom privoščili takšne vrste počitka. Vseeno pa obstaja nekaj podjetij, kot npr. Google, ki svojim zaposlenim to omogočajo. Dokler podjetja ne bodo spoznala, da ni pomembno število ur, ki jih delavci preživijo na delovnem mestu, temveč njihova učinkovitost, se stvari na tem področju še ne bodo spremenile.

Največji problem je, da veliko podjetij ceni predvsem več in hitreje. Dokler se takšna miselnost ne spremeni, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako stvari vzeti v svoje roke (v kolikor vam vaša situacija to dopušča):

  • Vsak dan si vzemite čas za kratek počitek med eno in tretjo popoldne.
  • V kolikor imate svojo pisarno, si na vrata obesite provokativen napis, kot npr.: “trenutno je na mojem urniku kratek dremež, z namenom boljše produktivnosti v popoldanskem času”.
  • Če v vaši pisarni dela več ljudi poiščite v bližini zgradbe park, morda se tam najde primeren prostor za vaš kratek počitek.
  • Izklopite vse elektronske naprave v vaši pisarni in si nastavite budilko čez 20 ali 30 minut.
  • Zaprite oči, vendar se ne trudite na vso moč zaspati. Raje dihajte počasi in umirjeno, na ta način se boste spočili tudi brez kratkega spanca.

Kljub temu, da mnogi kratek dremež med delovnim časom priporočajo, si ga ne more privoščiti kar vsak. Največkrat so poleg pomanjkanja časa ovira tudi nadrejeni in vodje.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje