Droni v ZDA: v 10 dneh do vseh potrebnih dovoljenj

Ameriška uprava za letenje ima v rokah najnovejše podatke o dronih: v roku enega leta naj bi se število teh napravic povečalo kar na 600 tisoč. Število dronov za komercialne polete se povečuje tudi zaradi vse ugodnejše politike.
Droni v ZDA: v 10 dneh do vseh potrebnih dovoljenj

Na ameriškem nebu naj bi bilo po oceni ameriške uprave za letenje prihodnje leto že 600 tisoč dronov (Vir slike: YouTube).

Vse do danes je bil proces, po katerem je oseba pridobila ustrezna dovoljenja, s katerimi je lahko dokazovala znanje za pilota za komercialne prelete z droni, precej težaven. Oseba je morala imeti licenco za upravljanje z droni (govora je o dronih, lažjih od 25 kilogramov), lahko pa je za to delo najela tudi druge. Morala je najeti odvetnika, ki je moral izpolniti dokumentacijo, v kateri je bilo natančno napisano, kako bo pilot upravljal dron. Večinoma se je postopek zavlekel v nekaj mesecev, običajno so morale osebe na certifikat čakati tudi do 6 mesecev.

Že prvi dan test opravljajo 3 tisoč ljudi

Danes ta postopek traja 10 dni. Prvi korak, ki ga mora oseba narediti, je opraviti test in zanj odšteti 150 dolarjev. Testi potekajo v 600 certicifiranih FAA centrih. Test je zahteven, zajema prav vsa vprašanja, od zakonodajnega področja, vremenskih vplivov pa do aeronavtike. Spremembe so že prvi dan privabile kar 3 tisoč ljudi, ki so želele opraviti test.

FAA ima jasna pravila: preleti so možni ob dnevni svetlobi, stran od letališč in vedno v vidnem kotu. Ostala pravila glede teže, najvišje dovoljene hitrosti in višine preleta ostajajo enaka. Ostala pravila se sicer nekoliko opuščajo, kot poročajo ameriški mediji naj bi v prihodnjih mesecih postala bolj ohlapna. Prav v tem bi se lahko skrival odgovor, zakaj in kako se bo povečalo število dronov in pilotov.

100 tisoč novih delovnih mest v naslednjih 10 letih

FAA pričakuje, da bodo droni prispevali k novim delovnim mestom, in sicer naj bi jih v prvih 10 letih ustvarili več kot 100 tisoč, poleg tega pa bodo prinesli več kot 82 milijard dolarjev v državno blagajno.

9 od 10 dronov bo cenejši od 2.500 dolarjev

Morda bodo pilote letal zamikali tudi droni. V ZDA je po najnovejših podatkih okoli 171 tisoč zasebnih pilotov, vsi ti imajo licenco FAA. Glede na številko, zapisano v prvih vrsticah članka, FAA predvideva, da se bo število pilotov povečalo z zakonodajno spremembo, imenovano Part 107.

Bodo novi piloti posamezniki, del večjih organizacij ali manjših podjetij? FAA predvideva, da bo 90 odstotkov dronov za komercialne polete prišlo iz cenovnega razreda pod 2.500 dolarjev. Od kod bodo prihajali novi uporabniki in za kakšne potrebe bodo uporabljali drone?

Kako z dronom v zraku stopiti v čevlje podjetnika?

Na začetku so uporabniki, ki dron prejmejo kot darilo ali pa za nakup varčujejo. Vanj se zaljubijo. Postanejo dobri v snemanju, zato jih vse več ljudi prosi za uslugo. Naj posnamejo video hiše, naredijo posnetke z zraka ali pa raziščejo, kaj se dogaja na strehi hiše. Vse, kar potrebujejo, je spletna stran, vizitke in že skočijo v čevlje podjetnika.

Part 107 bo te entuziaste postavil ob bok izkušenim pilotom, ki že delajo v zraku. Ljubitelje dronov trenutno mamijo poleti, a jih že v naslednjem koraku odbije zakompliciran postopek pridobitve vseh ustreznih dovoljenj. Nova pravila za komercialne prelete naj bi določila, kako te naprave upravljati v skladu z zakonom.

Z 20 tisoč na 600 tisoč

FAA pričakuje, da se bo število dronov, uporabljenih za komercialne polete, v naslednjem letu povečalo na 600 tisoč. Trenutno je pod domeno FAA registriranih okoli 20 tisoč dronov. FAA-jev prvi mož Michael Huerta je prepričan, da droni pomagajo pri ustvarjanju povsem novega pogleda na uresničevanje ameriških sanj.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


Video: Robin Hanson: Kaj bi se zgodilo, če bi naložili svoje možgane v računalnike?

Video: Robin Hanson: Kaj bi se zgodilo, če bi naložili svoje možgane v računalnike?

Spoznajte »eme« – stroje, ki posnemajo človeške možgane in lahko mislijo, čutijo in delajo točno tako kot možgani, katerih kopija so. Preberite več >>

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Video: Guy Kawasaki: Nauki Steva Jobsa

Guy Kawasaki je dolga leta delal v podjetju Apple pod vodstvom ustanovitelja Steva Jobsa. V tem času je od njega pridobil ogromno znanja. Preberite več >>

Prvi slovenski center LEGO robotike

Prvi slovenski center LEGO robotike

Inštitut 4.0 je pred kratkim odprl Center LEGO robotike, prvo inštitucijo, namenjeno LEGO robotiki, v Ljubljani. Zgodbo inštituta in centra predstavljamo v prispevku. Preberite več >>

Predlog za branje: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Predlog za branje: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Vsi smo že slišali za Elona Muska ter njegove izvirne ideje in projekte. Če vas zanima več o vizionarju za električnimi avtomobili Tesla, preberite njegovo biografijo. Preberite več >>

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Začenja se prva javna ponudba kovancev podjetja Viberate!

Slovensko zagonsko podjetje Viberate s svojo platformo za povezovanje glasbenikov in organizatorjev koncertov začenja prvo javno ponudbo kovancev. Preberite več >>

Slovenski Hive Project zbral več kot 8,5 milijona dolarjev

Slovenski Hive Project zbral več kot 8,5 milijona dolarjev

Hive Project, slovenski projekt, ki želi s pomočjo tehnologije blockchain omogočiti prodajo terjatev tudi malim podjetjem in samostojnim podjetnikom, je s prvo javno ponudbo kovancev zbralo več kot dva tisoč bitcoinov oziroma več kot 8,5 milijona dolarjev. Preberite več >>

Iniciativa Blockchain Slovenija

Iniciativa Blockchain Slovenija

Ministrstvo za javno upravo je pred nekaj dnevi na podlagi Strategije razvoja informacijske družbe do leta 2020 – Digitalna Slovenija 2020 objavilo javni poziv zainteresirani javnosti k oblikovanju Iniciative Blockchain Slovenija. Svoj interes lahko izrazite do 30. novembra 2017. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje