Droni v ZDA: v 10 dneh do vseh potrebnih dovoljenj

Avtor — 08.10.2016
Ameriška uprava za letenje ima v rokah najnovejše podatke o dronih: v roku enega leta naj bi se število teh napravic povečalo kar na 600 tisoč. Število dronov za komercialne polete se povečuje tudi zaradi vse ugodnejše politike.
Droni v ZDA: v 10 dneh do vseh potrebnih dovoljenj

Na ameriškem nebu naj bi bilo po oceni ameriške uprave za letenje prihodnje leto že 600 tisoč dronov (Vir slike: YouTube).

Vse do danes je bil proces, po katerem je oseba pridobila ustrezna dovoljenja, s katerimi je lahko dokazovala znanje za pilota za komercialne prelete z droni, precej težaven. Oseba je morala imeti licenco za upravljanje z droni (govora je o dronih, lažjih od 25 kilogramov), lahko pa je za to delo najela tudi druge. Morala je najeti odvetnika, ki je moral izpolniti dokumentacijo, v kateri je bilo natančno napisano, kako bo pilot upravljal dron. Večinoma se je postopek zavlekel v nekaj mesecev, običajno so morale osebe na certifikat čakati tudi do 6 mesecev.

Že prvi dan test opravljajo 3 tisoč ljudi

Danes ta postopek traja 10 dni. Prvi korak, ki ga mora oseba narediti, je opraviti test in zanj odšteti 150 dolarjev. Testi potekajo v 600 certicifiranih FAA centrih. Test je zahteven, zajema prav vsa vprašanja, od zakonodajnega področja, vremenskih vplivov pa do aeronavtike. Spremembe so že prvi dan privabile kar 3 tisoč ljudi, ki so želele opraviti test.

FAA ima jasna pravila: preleti so možni ob dnevni svetlobi, stran od letališč in vedno v vidnem kotu. Ostala pravila glede teže, najvišje dovoljene hitrosti in višine preleta ostajajo enaka. Ostala pravila se sicer nekoliko opuščajo, kot poročajo ameriški mediji naj bi v prihodnjih mesecih postala bolj ohlapna. Prav v tem bi se lahko skrival odgovor, zakaj in kako se bo povečalo število dronov in pilotov.

100 tisoč novih delovnih mest v naslednjih 10 letih

FAA pričakuje, da bodo droni prispevali k novim delovnim mestom, in sicer naj bi jih v prvih 10 letih ustvarili več kot 100 tisoč, poleg tega pa bodo prinesli več kot 82 milijard dolarjev v državno blagajno.

9 od 10 dronov bo cenejši od 2.500 dolarjev

Morda bodo pilote letal zamikali tudi droni. V ZDA je po najnovejših podatkih okoli 171 tisoč zasebnih pilotov, vsi ti imajo licenco FAA. Glede na številko, zapisano v prvih vrsticah članka, FAA predvideva, da se bo število pilotov povečalo z zakonodajno spremembo, imenovano Part 107.

Bodo novi piloti posamezniki, del večjih organizacij ali manjših podjetij? FAA predvideva, da bo 90 odstotkov dronov za komercialne polete prišlo iz cenovnega razreda pod 2.500 dolarjev. Od kod bodo prihajali novi uporabniki in za kakšne potrebe bodo uporabljali drone?

Kako z dronom v zraku stopiti v čevlje podjetnika?

Na začetku so uporabniki, ki dron prejmejo kot darilo ali pa za nakup varčujejo. Vanj se zaljubijo. Postanejo dobri v snemanju, zato jih vse več ljudi prosi za uslugo. Naj posnamejo video hiše, naredijo posnetke z zraka ali pa raziščejo, kaj se dogaja na strehi hiše. Vse, kar potrebujejo, je spletna stran, vizitke in že skočijo v čevlje podjetnika.

Part 107 bo te entuziaste postavil ob bok izkušenim pilotom, ki že delajo v zraku. Ljubitelje dronov trenutno mamijo poleti, a jih že v naslednjem koraku odbije zakompliciran postopek pridobitve vseh ustreznih dovoljenj. Nova pravila za komercialne prelete naj bi določila, kako te naprave upravljati v skladu z zakonom.

Z 20 tisoč na 600 tisoč

FAA pričakuje, da se bo število dronov, uporabljenih za komercialne polete, v naslednjem letu povečalo na 600 tisoč. Trenutno je pod domeno FAA registriranih okoli 20 tisoč dronov. FAA-jev prvi mož Michael Huerta je prepričan, da droni pomagajo pri ustvarjanju povsem novega pogleda na uresničevanje ameriških sanj.

Oznake: