Družinsko podjetje

Družinsko podjetje ima za uspeh kar veliko možnosti, saj ima pred ostalimi podjetji določene prednosti. Po drugi strani pa lahko zelo hitro uniči odnose v družini in propade.
Družinsko podjetje

Vloge družinskih članov v podjetju naj bodo določene že vnaprej.

Družinski člani si med seboj že zaupajo in se dobro poznajo. S tem lahko dragoceni čas namenijo poslovanju in ne spoznavanju. Prav tako že dobro poznajo slabosti in prednosti sodelavcev ter si tako znajo pomagati med seboj.

A pomembno je, da so vloge družinskih članov v podjetju že vnaprej natančno določene in se jih vsi držijo. V nasprotnem primeru lahko hitro pride do nesoglasij in prepiranj, kar vodi v napete odnose doma in na delovnem mestu.

Treba je vedeti, da pri družinskem podjetju med zaposlenimi prihaja do interakcij tako doma kot tudi v službi. Zato je treba paziti na to, da se zaposleni doma obnašajo kot družinski člani, na delovnem mestu pa kot uslužbenci. Meje med domom in službo morajo biti jasno določene in se jih morajo zavedati vsi, saj le tako ne bo prihajalo do težav v družinskih odnosih.

Pri družinskih podjetjih, ki jih vodita mož in žena, se pogosto pojavijo problemi z dopustovanjem. Težko je namreč za daljše obdobje pustiti podjetje popolnoma brez vodstva, poleg tega pa je cela družina ves ta čas brez zaslužka. Ta problem večina parov – lastnikov podjetij – rešuje tako, da si za dopust le podaljša vikend.

Vir: HeraldNet