Dušan Olaj: nikoli nisem bral podjetniških knjig

Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol, je na podjetniško pot stopil pred slabimi 30 leti. Začel je sam, brez pomoči mentorjev in takratnih podjetnikov, veliko oporo in pomoč pa mu je nudila družina, ki je bila razumevajoča do novosti v njegovem življenju.
Dušan Olaj: nikoli nisem bral podjetniških knjig

Kako se je s podjetništvom spopadel Dušan Olaj? (Vir slike: duol.eu)

Ko se spominja začetkov podjetniške poti, se spominja strahu, tistega pred neuspehom, ob zavedanju, da poti kar naenkrat ni več nazaj. V podjetništvo se je podal leta 1990, pred tem se je po študiju kemije in medicine zaposlil v farmacevtski industriji, pozneje je delavnike prebil še v državni službi. Na začetku je bil prisoten strah, pravi, tudi dodatna stimulacija za vztrajanje na poti. »In seveda, vse skupaj je bila pot v neznano.«

Knjige te lahko speljejo na pot, po kateri so že hodili pred tabo

Medtem ko se mnogi mladi podjetniki zatečejo tudi med knjige, v katerih iščejo dobre nasvete za začetke, pa sam nikoli ni bral podjetniških knjig: »Osebno sem prepričan, da mora biti odlika vsakega podjetnika v drugačnosti in iskanju svoje poti k uspehu. Knjige ti sicer lahko pomagajo pri tem, je pa nevarno, da te okužijo z idejo in speljejo na pot, po kateri so že hodili pred tabo. Knjige so običajno pisane za nazaj, podjetnik pa stremi k uspehu vnaprej,« pravi Olaj, ki je lani prejel naziv Podjetnik leta 2013.

Vem, kaj se dogaja takrat v glavah!

Vsem tistim, ki se podajate na podjetniško pot, daje kratek nasvet, naj se nikoli ne predajo. »Spoštujem, ko se nekdo odloči za podjetniško pot, ker vem, kaj vse se dogaja v glavah ob taki odločitvi.«

Duol, ki razvija in izdeluje balone za pokrivanje velikih površin v izjemnih pogojih, je svojo pot začel v državah nekdanje Sovjetske zveze, danes pa lahko delo podjetja najdemo v marsikateri državi. Veste, da je na Islandiji postavljena pokrita športna dvorana za zaščito pred vetrom? Ali pa, da je v Kazahstanu pokrit celoten nogometnih stadion z atletsko stezo?

Prelomno leto, ko so spremenili poslovni model

»2008-2009,« odgovori na vprašanje, katero leto je bilo prelomno v njihovem poslovanju. To je bilo namreč leto, ko so v celoti spremenili poslovni model. »Na novo smo definirali naš core business in outsourcali vse nevitalne funkcije podjetja,« in tako namesto proizvodne družbe z regionalnim trgom postali razvojni inženiring, ki deluje na globalnem trgu.

Naslednje leto osvajajo Afriko

Kljub temu, da je podjetje dalo že marsikaj skozi, pa jim izzivov očitno ne zmanjkuje. Kot pravi Olaj, jih v prihodnjem letu čaka Afrika in uporaba njihovih rešitev, balonskih hal za rastlinjake in skladiščenje na področju kmetijstva in industrije.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje