Ekonomika odprte kode

Avtor — 13.04.2007
Dirk Riehle je napisal odličen članek o ekonomskih vidikih odprte kode, tako iz stališča razvijalca, kot tudi iz stališča podjetja.
Ekonomika odprte kode

Tudi pri mladem podjetniku razumemo prednosti odprte kode 🙂

Članek je bil sprva objavljen v reviji IEEE Computer Magazine, sedaj pa ga je avtor objavil tudi na internetu. Ugotavlja (tako kot marsikdo pred njim), da lahko podjetja z uporabo odprte kode zvišajo zaslužek z znižanjem stroškov, tako so lahko tudi bolj fleksibilna pri postavljanju cen. Ugotavlja, da nosijo veliki odprtokodni projekti vse večjo težo v svetu tehnoloških podjetji. Zaradi tega pa se pojavlja tudi vedno več manjših podjetij, ki se ukvarjajo s svetovanjem odprtokodnim projektom. Ta podjetja naj bi bila predvsem odvisna od kakovosti svojega kadra.

Za omenjeni kader to seveda predstavlja več zaposlitvenih možnosti, saj si lahko s sodelovanjem pri velikih projektih (podan je primer Apache Foundation) zviša vrednost, ki jo predstavlja delodajalcem. Dejansko pa to pomeni več svobode razvijalcem, saj so bolj lojalni velikim projektom (kot je naprimer že omenjeni Apache) kot pa podjetjem, posledica pa je bolj gibljiv in fleksibilen trg delovne sile.

Mimogrede, članek na isto temo je napisal tudi Bruce Perens, več kot vredno ogleda. Je sicer malo daljši kot prvi članek, ampak tudi malo bolje napisan in lažje berljiv.  

Vir: Dirk Riehle