Ekonomist, ki vas bo naučil matematike

Andrej P. Škraba je svoj vsakdan popolnoma podredil matematiki in podajanju matematičnega znanja. »Želel sem spremeniti ´uporabniško izkušnjo´matematike,« pravi Andrej, ki se strinja, da matematika velja za enega najbolj osovraženih predmetov v slovenskih srednjih šolah.
Ekonomist, ki vas bo naučil matematike

Andrej P. Škraba svoj vsakdan posveča matematiki (Vir slike: Facebook)

Za takšno stanje je po njegovem mnenju kriv izobraževalni sistem in ljudje, zadolženi za poučevanje matematike. »S tem se mladim zapira vrata v mnoga naravoslovna področja, ki so gonilo industrij 21. stoletja,« mladi pa imajo pri razumevanju velike težave tudi na račun težavnosti vizualizacije konceptov. »Prepričan sem, da se to lahko z ´UX´pristopom in s pomočjo interneta spremeni,« to pa dokazuje tudi njegov projekt, katerega ideja se mu je porodila že med študijem. Takrat je naredil serijo posnetkov o mikroekonomiji, k temu pa ga je spodbudil tudi uspešen projekt Khan Academy iz Amerike.

Na spletni strani Astra.si, ki je plod lastnega dela (če ne štejemo programskega dela), najdemo različna poglavja matematike, od racionalnih števil do logaritmov. Uporabnika – stran je namenjena dijakom, študentom in »iskalcem znanja« -, Andrej vodi z videovsebinami. V njih po korakih predstavi rešitev matematičnega problema.

Donacij v Sloveniji premalo

Andrej pravi, da je velik zagovornik e-izobraževanja. Želi si, »da bi slovenska mladina imela možnost izobraževanja na tako visokem nivoju, kot ga omogočata Khan Academy in Coursera«. Pri razvoju projekta morda še največjo oviro predstavljajo finance, zato je v nenehnem iskanju investitorjev, ki bi podprli projekt. Spletno stran za zdaj financira iz lastnega žepa in donacijami, ki pa jih je v Sloveniji bolj malo. Vzrok za to išče tudi v nerazširjenih plačilnih sistemih v Sloveniji, kot je Paypal

Kemiki, fiziki, kje ste?

Stran bo v kratkem dvignjena na nov nivo uporabnosti in uporabniške izkušnje, in sicer s pomočjo dodatnih sil, programerjev in oblikovalcev. »Recimo temu Astra.si 2.0,« ki bi lahko vključevala tudi vsebine z drugih področij. V svoje vrste vabi tiste, ki obvladajo kemijo in fiziko.

Družba kuje v zvezde ljudi brez izobrazbe

Čeprav se današnji svet vse bolj vrti okoli znanja, poudarja, da živimo v družbi, ki ceni ljudi, »ki so zapustili šolanje in iz nič ustvarili velika svetovna podjetja.« Izpostavlja Steva Jobsa, Billa Gatesa in Marka Zuckerberga. Se pa situacija počasi obrača. »Najboljši primer novodobnega podjetnika je Elon Musk«, ki stoji za projekti, kot so Paypal, Tesla, SpaceX in SolarCity. Ker bodo po njegovem mnenju probleme 21. stoletja reševali inženirji – mimogrede, tudi Musk je inženir – mlade spodbuja k matematiki. »Brez razumevanja matematike se bodo mladi težko znašli v industrijah prihodnosti.«

Slovenske šole: od obiskov odvetnikov do težav z disciplino

Marsikomu se ob tem zazdi, da je spletna stran nastala pravzaprav kot odgovor na slab slovenski šolski sistem. A njegovo mnenje o slovenskem sistemu pravzaprav ni slabo. »Veliko težavo vidim v tem, da je učiteljem in profesorjem odvzet velik del pristojnosti. Za slabe ocene starši marsikje v šolo pripeljejo odvetnike. Disciplinski problemi na nekaterih šolah sploh ne omogočajo normalnega učnega procesa in to seveda meče slabo luč na tiste, ki poučujejo. Mislim, da si pred tem še vedno mnogi zatiskajo oči. Več discipline bi zagotovo izboljšalo razmere za bolj kakovosten učni proces.« Učni proces se ni spreminjal od časov Marije Terezije, ta pa danes ne daje več optimalnih rezultatov.

650 tisoč ogledov z nič evri

Spletna stran, ki deluje od avgusta lani, je imela v času letošnjega spomladanskega roka mature okoli 650 tisoč ogledov, napoveduje pa, da se bo njen potencial v vsej luči pokazal šele s prihajajočim šolskim letom. Letos na primer ni namenil niti centa za oglaševanje strani.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje