EMI brez proti-piratske zaščite!

Avtor — 07.04.2007
Zgodovinski dan, 2. april 2007. Dan ko je preminil DRM.
EMI brez proti-piratske zaščite!

Apple in EMI pišeta zgodovino.

Izvršna direktorja Eric Nicoli (EMI) in Steve Jobs (Apple) sta na tiskovni konferenci naznanila dogovor, da bodo vse vsebine britanske glasbene založbe na iTunes, ponujene brez DRM (digital rights management). Poteza, ki pomeni, da boste lahko kupljene pesmi poslušali kjerkoli in ne samo na iTunes in iPod-u. Predvajali jih boste lahko na katerikoli napravi, ki podpira format AAC.

Pesmi bodo nekoliko dražje in sicer boste morali za eno odšteti 1,29 dolarja. Še kar bodo na voljo vsebine z DRM zaščito, ki pa so slabše kvalitete.

Cena albumov bo ostala nespremenjena. Prav tako bodo ostale nespremenjene cene pri nakupu glasbenih video posnetkov.

Lastniki pesmi z DRM zaščito bodo lahko le-to odstranili za 0,30 dolarja, kar je prav toliko kolikor znaša razlika med staro in novo ceno. Lahko bi rekli, da za ta denar nadgradite svoje pesmi z boljšo kvaliteto in možnostjo prenosa na katerokoli napravo.

Jobs je razkril, da se pogajajo tudi z ostalimi založbami, ki poslujejo z iTunes in napovedal, da bo do konca leta brez proti-piratske zaščite na voljo 50% vseh pesmi. Prepričljiv podatek je zagotovo ta, da je manj kot 3% vseh pesmi na iPodih kupljenih prek iTunes. Vse ostalo je naloženo nelegalno. Skupaj naj bi si po svetu uporabniki interneta preko P2P (peer-to-peer) programov mesečno prenesli kar 20 milijard pesmi.

Vse, ki vas zanima več o konferenci, si lahko ogledate povezavo, kjer najdete tudi zvočne in tekstovne zapise predstavitve.

Naj za konec omenim še, da je založba EMI tretja največja na svetu. Pred njo sta le Universal in Sony.

Vir: TechCrunch