EU namenja 100 milijonov za mikropodjetja

Avtor Nejc Krumpačnik — 17.12.2009
Komentiraj!
Ljudem, katerim grozi brezposelnost, bo Evropa pomagala pri ustanavljanju mikropodjetij. Evropski parlament je namreč podprl načrtovanje mikrofinančnega instrumenta, ki bo predvidoma trajal štiri leta in se bo začel izvajati z začetkom novega leta. Iz skupnega proračuna Evropske unije bo zanj namenjenih sto milijonov evrov.
EU namenja 100 milijonov za mikropodjetja

Evropska unija bo pomoči potrebnim ponudila denarna sredstva, prav tako pa tudi omogočila izobraževanje in svetovanje (slika: mojevro)

Med mikropodjetja štejemo tista podjetja, ki imajo manj kot deset zaposlenih, njihov letni promet pa znaša manj od dveh milijonov evrov. Evropski mikrofinančni instrument bo namenjen predvsem tistim, ki želijo odpreti ali pa razvijati že obstoječa mikropodjetja, a težko pridobijo običajna posojila. 

Posledice finančne krize bo moč čutiti še dolgo, na kar svari tudi evropska poslanka Kinga Göncz, ki pravi da je mikrofinančni instrument kljub vsemu zelo pomemben. Brezposelnost se namreč s koncem krize še vedno ne bo končala, tako da bo pomoč prišla prav predvsem ranljivim skupinam, ki so bile še posebej prizadete v času finančne krize ter jim grozi izguba službe ali pa so celo že ostale brez dela. Ti ljudje imajo težave z vračanjem na trg delovne sile, težko pa pridobijo tudi običajna bančna posojila. Mikrofinančni instrument jim bo zagotovo ponudil nove priložnosti. 

Prejemniki pomoči pa ne bodo pridobili le finančnih sredstev, temveč jim bosta pri odpiranju mikropodjetij na voljo tudi primerno izobraževanje in svetovanje. 

 

Vir: MojEvro

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!