EU opozarja Microsoft

Avtor — 03.03.2007
Leta 2004 je Evropska unija zaradi izkoriščanja monopola na trgu kaznovala Microsoft s skoraj pol milijarde evrov. Tokrat je za spor kriv nov operacijski sistem Vista.
EU opozarja Microsoft

Microsoft ne upošteva ukazov EU.

Microsoft kazni, ki mu je bila dosojena leta 2004 sicer še ni plačal, saj se je nanjo pritožil. Posledice tega so bili dodatni penali v skupni vrednosti okoli četrtine milijona evrov. Obnašanje največjega svetovnega izdelovalca programske opreme se od takrat ni spremenilo.

Problem je predvsem v tem, da Microsoft ustvarjalcem različnih programskih orodij ne razkrije ključnih informacij potrebnih za izdelavo programov, ki bodo učinkoviti v Microsoftovih operacijskih sistemih. Če jih že razkrije, morajo proizvajalci za to odšteti ogromna sredstva, kar jih naredi nekonkurenčne.

Poleg tega EU zahteva tudi verzijo operacijskega sistema Vista brez vnaprej nameščenega media playerja.

Veliko podjetij po Evropi poroča o težavah v Visto. Veliko programske opreme namreč ni združljive s tem operacijskim sistemom, kar uporabnikom povzroča nemalo težav in stroške s prilagajanjem.

Microsoft je tako v zadnjih petdesetih letih najtrši oreh s katerim se spoprijema Evropska unija. Spori z Microsofom znižujejo kredibilnost EU, ki ni sposobna opraviti s tem gigantom na domačem terenu.

Vir: InfoWorld