Facebook ima težave s posnemovalci

Družabna mreža Facebook je vložila tožbo proti nemškemu posnemovalcu StudiVZ. S tem dejanjem so napovedali vojno tudi ostalim posnemovalcem.
Facebook ima težave s posnemovalci

Bo StudiVZ pokleknil pred Facebookom?

Družabna mreža StudiVZ ima danes že več kot 6 milijonov registriranih uporabnikov in je največja v nemškem jeziku. Najbolj priljubljena je v Nemčiji, Avstriji, Belgiji in Švici. Facebook jo toži zaradi posnemanja, saj se StudiVZ od Facebooka razlikuje le v rdeči barvi in nemškem jeziku.

StudiVZ pa ni edini posnemovalec. Xiaonei, kitajska družabna mreža, ima kar 15 milijonov uporabnikov in je torej od StudiVZ mnogo večja. Ker ima Kitajska kar 220 milijonov internetnih uporabnikov, ima Xiaonei odlične možnosti za širitev. Japonski investitor je aprila letos vanjo vložil 430 milijonov dolarjev in ceno družabne mreže pognal v višave.

Facebook se najbrž s tožbo proti StudiVZ le ogreva. Podjetja se namreč pogosto najprej lotijo manjših in šele nato večjih nasprotnikov. A Xiaonei bi bil celo za velikana, kot je Facebook, kar velik zalogaj. Tožbe proti tujim združbam, še posebej tako uspešnim kot je Xiaonei, so le redko uspešne ter vzamejo ogromno časa in denarja. Najbrž je tudi to vzrok, da je Facebook tožbo proti StudiVZ vložil le na domačem terenu, v Kaliforniji.

Vir: Forbes

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje