Facebook plačal 65 milijonov dolarjev

Facebook je moral plačati 65 milijonov dolarjev zaradi tožbe proti direktorju Marku Zuckerbergu. Ta je bil namreč obtožen, da je idejo o izdelavi spletne skupnosti ukradel družbi ConnectU.
Facebook plačal 65 milijonov dolarjev

Izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg

Tožbo proti Marku Zuckerbergu so sprožili njegovi bivši sošolci Divya Narendra in brata Winklevoss, ker naj bi ustanovitelj Facebooka ukradel idejo o spletni skupnosti že takrat, ko so skupaj študirali na Harvardu. Odvetniška družba, ki je zastopala ConnectU je izjavila in potrdila, da je šlo za tožbo vredno 65 milijonov dolarjev.

Facebook so tako lansirali februarja 2004, družbo ConnectU pa 3 mesece kasneje. Da ne pozabimo omeniti, družba ConnectU ima le 100 tisoč članov, medtem ko jih ima Facebook vrtoglavih 150 milijonov. Do poravnave plačila naj bi prišlo, ker je spletni skupnosti Facebook narasla vrednost. Prah je dvignilo tudi plačilo Facebooku s strani Microsofta in sicer 240 milijonov dolarjev za 1,6-odstotni delež v družbi. Stran je tako vredna vrtoglavih 15 milijard dolarjev. Facebook je moral zaradi tožbe družbi ConnectU plačati 20 milijonov dolarjev v gotovini in 45 milijonov dolarjev v delnicah.

Vir: Venturebeat