Facebook za 16 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Iz Facebooka, največjega družbenega omrežja na svetu, so pred nekaj urami naznanili nakup mobilne aplikacije WhatsApp, ki ima po vsem svetu že preko 450 milijonov uporabnikov. Zanjo bodo odšteli kar 16 milijard dolarjev!
Facebook za 16 milijard dolarjev kupil WhatsApp

Facebook za 16 milijard dolarjev kupil WhatsApp (Vir slike: azonmobile.com)

Facebook je včeraj naznanil nakup mobilne aplikacije WhatsApp, ki ima v svetu že preko 450 milijonov rednih uporabnikov. Preseneča pa predvsem znesek, ki ga bodo odšteli za nakup: ta namreč znaša več kot 16 milijard dolarjev, od tega je velik del, kar 12 milijard dolarjev, v obliki delnic priljubljenega družbenega omrežja.

To pa ni edina pridobitev za mladi startup: del dogovora je tudi, da se bo Jan Koum, soustanovitelj in izvršni direktor WhatsApp, pridružil upravnemu odboru Facebooka, zaposleni pa bodo čez čas pridobili tudi dodatne 3 milijarde tako imenovanih RSU (Restricted Stock Unit) delnic Facebooka. 

Poglejmo si nekaj statistike aplikacije WhatsApp:

WhatsApp dnevno zraste za 1 milijon novih uporabnikov!

  • ima več kot 450 milijonov rednih uporabnikov;
  • skupno skoraj 1 milijarda registriranih uporabnikov;
  • izjemna rast: več kot 1 milijon novih uporabnikov na dan;
  • 50 zaposlenih v podjetju;
  • 600 milijonov poslanih fotografij dnevno;
  • 200 milijonov poslanih glasovnih sporočil dnevno.

Marka Zuckerberga, ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka, je navdušila predvsem izjemna rast startupa. Kot pravi, je WhatsApp edina aplikacija, ki je zrasla hitreje kot Facebook!

In kakšni so načrti Facebooka za prihodnost? Kot pravi Zuckerberg, ne nameravajo spreminjati dosedanje politike poslovanja startupa WhatsApp. Prav nasprotno: njihova vizija se že sedaj povsem sklada z njihovo, zato kaj takega pravzaprav ne bi bilo smiselno! 

O tem, da bodo ohranili podjetje, takšno kot je, pa se bodo zavezali tudi v pogodbi: v primeru prelomitve obljube bodo morali potemtakem plačati še dodatno 1 milijardo odškodnine. 

Sedeži podjetja WhatsApp tako ostajajo v Kaliforniji, prav tako ostajata ločeni obe aplikaciji: Facebookov messenger in WhatsApp messenger. Enak bo tudi poslovni model slednje, ki temelji na plačevanju za uporabo in ne na oglaševanju. 

Facebook sedaj namerava počakati, da aplikacija prodre med 2-3 milijarde registriranih uporabnikov, kar pa se zdi precej dosegljiv cilj, saj jih ima WhatsApp do danes že skoraj milijardo. Z nakupom ciljajo predvsem na mlade, katere Facebook zadnje čase počasi, a vztrajno izgublja. 

S prodajo mladega startupa bosta soustanovitelja Jan Koum (ki ima 45 odstotni delež podjetja) in Brian Acton (ki ima več kot 20 odstotni delež podjetja) tako rekoč čez noč postala milijarderja. Ali se bo poteza obrestovala tudi za Facebook, pa bo pokazal čas. 

Še nekaj primerljivih številk na koncu. 17 milijard dolarjev je leto in pol proračuna Republike Slovenije, in okoli tretjino celotnega našega bruto družbenega proizvoda. Skype, ki ga je kupil Microsoft, se je pred leti prodal za polovico tega zneska. Največje slovensko podjetje, Petrol, na letni ravni dosega le četrtino tega zneska.

Vir: DailyMail

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje